Magazin 15.10.2016.

Banjaluka: Projekcija dokumentarnog filma “Budućnost hrane“

ČITANJE: 1 minuta

Centar za životnu sredinu organizuje prikazivanje dokumentarnog filma “Budućnost hrane“, u nedelju, 16.10. u 19 časova, u sali Centra, u Ulici Miše Stupara 5, Banjaluka.

16. oktobar se obilježava kao Svjetski dan hrane, te ovom prilikom želimo skrenuti pažnju na problem genetski modifikovanih organizama (GMO) u ishrani.

GMO su stvoreni spajanjem gena različitih vrsta, pri čemu nastaju organizmi koji se ne mogu naći u prirodi. GMO usjevi ne ispunjavaju obećanja biotehnoloških korporacija, te ne obezbjeđuju povećane prinose, otpornost na sušu ili bilo kakve druge prednosti za poljoprivrednike ili potrošače.

Jedini interes ovih korporacija je profit baziran na prodaji GMO sjemena i hemijskih preparata koje mogu podnijeti jedino genetski modifikovane biljke.

Iako nas korporacije ubjeđuju u sigurnost GMO hrane, sve je više nezavisnih studija koje povezuju upotrebu GMO sa zdravstvenim problemima, narušavanjem životne sredine i kršenjem ljudskih prava.

Građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da znaju šta jedu i da učestvuju u donošenju odluka o odobravanju genetski modifikovanih organizama na tržištu i poljima naše zemlje.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže na projekciji filma, navode iz Centra.

(Uno radio)