Magazin 09.07.2016.

Banjaluka: U nedjelju “Ljudska mandala” za prave iskonske ljudske vrijednosti

ČITANJE: 4 minute

Ovoga jula po drugi put u Banjaluci biće organizovana ljudska mandala. Realizaciju prve ljudske mandale prošle godine pokrenula je Danijela Karać, instruktorica joge, inspirisana fotografijama ljudskih mandala koje su već realizovane negdje u svijetu.

Mandale su geometrijski oblici koji u metafizičkom i simboličnom smislu predstavljaju mikrokosmos – dijelove kosmosa koji reflektuju njegovu cjelinu ili, kako je to Robert Flad, engleski fizijatar, opisao: „Čovjek sam za sebe cijeli je svijet nazvan mikrokosmos jer predstavlja minijaturne šablone svih sastavnih elemenata Univerzuma.“

Ideju mikro i makrokosmosa možemo pretočiti i na sve aspekte života. Tako će ove godine naše ljudske mandale odražavati prave iskonske ljudske vrijednosti pretočene u simboličan prikaz skladne porodice kao stuba društva (mikrokosmos u makrokosmosu), realnih partnerskih odnosa, prijateljstva, avanture, ravnopravnosti, i ljubavi koja to sve povezuje i koja je osnova svega.

Zašto baš ljudske mandale u Banjaluci? Bile su lijepe i djelovalo je kao zabavan i kreativan projekat koji će okupiti ljubitelje druženja i zabave. Djelovalo je ostvarivo, pa zašto da ne?!

Sam događaj će se održati 10.07.2016. godine sa početkom u 16h, na lokaciji koju će doznati samo oni koji se na vrijeme prijave za učešće putem linka za online prijavu ovdje.

Nešto više o događaju možete doznati i na Facebook stranici Human Mandala Vol. 2: ovdje,  ili na kontakt telefon: +387 66 355 433.

Nešto više o našim mandalama i njihovoj simbolici

Ove godine mandale su tematske i njima želimo skrenuti pažnju na one prave iskonske ljudske vrijednosti, a njihovu simboliku objašnjavamo kako slijedi.

Porodica kao stub društva – Ova mandala je pravi prikaz mikrokosmosa – porodice, u društvu kao makrokosmosu, jer porodica je odraz društva u kome živimo i obratno, društvo je odraz porodice. Stoga, ćemo ljudskom mandalom prikazati porodicu kao zaštitničku, u kojoj se muška i ženska energija nadopunjuju da bi i djeca i roditelji u njoj doživjeli puni sklad.

Agape – Agape znači „božanska ljubav“ i „ljubav prema čovjeku“. Objedinjuje sve tipove ljubavi u jedan po principu „voli svakoga kao bližnjeg svog“. Mandalu „Agape“ – ljubav, predstavićemo dobro nam znanim simbolom koji je čak i u ljudskoj mandali nemoguće izbjeći. Ljubav je ono što nas čini ljudima, što nas spaja, što nas usrećuje ma koju formu ona zauzela. Ako je iskreno dajemo, iskreno će nam se i vraćati. Ljubav se množi dijeljenjem!

Prijatelj za svaku situaciju – Rijetki su primjeri prijatelja koji zajedno mogu sve. Češće sa nekima planinarimo, sa nekima obilazimo umjetničke galerije, sa nekima pecamo uz rijeku, uz neke roštiljamo, neki su nam učitelji na teži način, sa nekima poslovno sarađujemo, a uz neke tišina nije neugodna niti teška. Ovom mandalom simbolično ćemo prikazati raznolikost prijateljstva, a da ipak, bez obzira na različitosti, sve to čini prijateljstvo.

Realni partnerski odnosi – Naučili smo već da idealno partnerstvo ne postoji. Ne postoji ni idealan partner. Ne postoji ni idealan pojedinac. Svaki partnerski odnos drugačiji je na svoj način, svaki pojedinac u tom odnosu razlikuje se po nečemu. Ipak, uz ljubav i volju oni, iako različiti, mogu da čine realan ali skladan partnerski odnos.

Upravo ovakvu raznolikost partnerskih odnosa i skladnu cjelinu prikazaćemo jednom od mandala.

Avantura zvana život – Život je previše dragocjen da bismo ga proveli u brizi i stresu, u plaćanju računa i radu od jutra do sutra. Živjeti ga treba punim plućima, voljeti, plakati, iz petnih žila se smijati, stajati na kiši i skakati po lokvicama, grliti snažno i drmusavo, trčati, plesati, brinuti za druge, iskoristiti do maksimuma …

Ovo će vjerovatno biti najšarenija ljudska mandala ikad i simbolisaće avanturu života.

Knjiga je čovjekov najbolji prijatelj – U eri tehnologije, knjige sve češće bivaju zaboravljene, na mračnim policama biblioteke skupljaju prašinu. Tehnologija nam je donijela i poremećaj pažnje, pa strpljenje ni vrijeme za uspon po brdovitim stranicama knjige više niko gotovo da i nema. Ovom mandalom promovišemo čitanje kao vid obrazovanja i kulturnog uzdizanja i ono najvažnije – širenja vidika.

STARI HRAST – Ovom mandalom odaćemo počast starom hrastu u Novoj Varoši koji nam je godinama uljepšavao grad, bio nam dobra hladovina, gnijezdo u kojem su ispričane najljepše ljubavne priče, čistio pluća našem gradu, reperna tačka grada, drvo koje je vidjelo istoriju …

Stari hrast je simbol zdravlja, napretka, stabilnosti, pouzdanosti, duge tradicije, grandioznosti i moći prirode.

Želimo da vjerujemo da niko namjerno nije uništio Stari hrast već nepažnja, usko gledanje na stvari, vjerovatno i neznanje i nestručnost. To nam je lekcija svima: Jedan trenutak nepažnje može da promijeni sve u nepovrat.

„Jedan lepet krila će izazvati tornado na drugom kraju svijeta”, prema tome vagajmo svaku izgovorenu riječ, promislimo svako planirano djelo, izmerimo svaki napravljeni korak jer svaki korak je važan. Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu!