Magazin 21.06.2016.

Banjaluka: Večeras brojni koncerti povodom Svjetskog dana muzike

ČITANJE: 1 minuta

Povodom Svjetskog dana muzike, 21. juna u Banjaluci će biti održani brojni koncerti.

Gradski tamburaški orkestar Banjaluka pokloniće sugrađanima cjelovečernji koncert tamburaške muzike. Koncert počinje večeras, u 19 časova, u Muzičkom paviljonu u parku “Petar Kočić“.

Specijalni gost na ovom koncertu biće veliki tamburaški orkestar Brodske udruge tamburaša. Kako su najavili, premijerno će se predstaviti i banjalučki tamburaški bend “BL Merak”.

Poklon koncert svojim sugrađanima daruje i Gudački orkestar Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Njihov koncert pod nazivom “Vrijeme je za domaće” najavljen je za 19.30 časova u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Program pogledajte ovdje.

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” večeras na Kastelu održaće cjelovečernji koncert. I na ovaj koncert ulaz je slobodan, a početak je zakazan za 21 čas.

Detaljnije pogledajte ovdje.

Svjetski dan muzike se proslavlja od 1982. godine, na inicijativu tadašnjeg ministra za kulturu Francuske Džaka Langa.

Prvog dana ljeta pozornice su širom svijeta otvorene za sve koji žele da nastupe, amatere i profesionalce, kao i za sve one koji žele da ih slušaju. To je prilika da hiljade muzičara osvoje prostore za svoje koncerte, od koji neki inače nisu namijenjeni muzici, poput muzeja, željezničkih stanica i javnih površina, poput trgova, parkova i ulica. Svjetski dan muzike je globalni muzički praznik, koji se odvija na veliko zadovoljstvo miliona slušalaca, koji se okupljaju slučajno ili namjerno.