Magazin 14.12.2020.

BANSKI DVOR: Otvorena izložba dokumenata i predmeta iz zaostavštine bana Todora Lazarevića

ČITANJE: 2 minute

Originalna dokumenta, porodične fotografije, autentični namještaj i predmeti iz zaostavštine bana Todora Lazarevića čine postavku “U posjeti banu: Nostalgično putovanje u Narniju”, koja je juče predstavljena u Banskom dvoru.

U pitanju je izložba autora Nadežde Lazarević Kovačević i Dragana Kovačevića, koja je postavljena u izložbenom salonu ove ustanove, a koja predstavlja prvu etapu stvaranja stalne izložbene postavke Vrbaske banovine, najavljene ranije ove godine.

– Ova izložbena postavka na najljepši mogući način prikazuje zlatno doba građanske Banjaluke tridesetih godina prošlog vijeka, po mnogima najprogresivniji i najznačajniji period u istoriji razvoja našeg grada – rekao je direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović.

Autor Dragan Kovačević objasnio je da je ova izložba na neki način nastavak prethodne, koja je realizovana povodom 85. rođendana Banskog dvora.

– Izložba koju sada predstavljamo, mada nastavlja kontinuitet prethodne, koncepcijski je različita jer je obogaćena novim sadržajima i kao što i predstavlja nostalgično putovanje u jedno, mada ne tako davno vrijeme, koje iz današnje perspektive, ljudima umornim od monotonije svakodnevice, izgleda nestvarno i gotovo bajkovito – kazao je Kovačević.

Autori su namjeravali da javnosti predstave kulturno dobro bana Lazarevića i sve ono što javnosti nije bilo dostupno do prije nekoliko godina. Cilj je da čitava ova postavka bude obrazovnog karaktera i da posjetioci spoznaju makar djelić pravih vrijednosti upoznajući se s jednim periodom života Banjaluke.

– Osim života i rada jednog istaknutog pojedinca i narodnog tribuna, ovom izložbom željeli smo da pokažemo i način života jedne građanske porodice preko izloženih eksponata: namještaja, slika i porodičnih fotografija, ličnih predmeta dr Todora Lazarevića i njegove supruge Nade. Ovoj izložbi rafinirani ton dala je upravo njegova supruga, koja je svojim obrazovanjem, stilom i prefinjenim manirima u svim situacijama nesvakidašnjem životnom putu svoga supruga dala još upečatljiviji ton. I upravo zahvaljujući njenoj požrtvovanosti sačuvani su svi izloženi dokumenti i predmeti, zbog čega je ova izložba i dobila poetičan naziv: Nostalgično putovanje u Narniju – naglasio je Kovačević.

Profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci i autor predgovora za katalog postavke Duško Pevulja objasnio je da izložba ima višestruk značaj za Banjaluku.

– Ona je dragocjen prilog kulturi sjećanja te lijep prinos duhovnoj povjesnici srpskog naroda. Izložba je zasnovana na plodotvornom ukrštanju prilježnog istraživačkog rada, sa rijetkom sposobnošću uranjanja u jednu davno minulu epohu, i ličnog senzibiliteta, emotivne vezanosti za istoriju vlastite porodice. Zato se ovom izložbom postvaruje još jedno plodonosno preplitanje: posebnog momenta u razdoblju razrastanja moderne Banjaluke, i jedne istaknute građanske porodice, u njenom svakovrsnom usponu – naglasio je Pevulja.

Izložba će biti otvorena srijedom, subotom i nedjeljom od 16 do 20 časova.

(Glas Srpske)