Magazin 28.12.2020.

BANSKI DVOR: Promocija kompakt diska “Voyage” pijaniste Bartolomeja Stankovića

ČITANJE: 1 minuta

U Vijećnici Banskog dvora 28. decembra (ponedjeljak) u 14.00 časova biće održana promocija kompakt diska “Voyage” pijaniste Baerolomeja Stankovića u izdanju ugledne izdavačke kuće “Nota Bene Records” iz Zagreba.

O kompakt disku, pored Bartolomeja Stankovića, govoriće mr Arsen Čarkić, David Mastikosa i Hajrudin Muhić.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Album je objavljen u junu 2020. godine kao digitalno izdanje, a od 30.novembra je dostupan i u CD izdanju. Na albumu se nalaze kompozicije 11 odabranih bosanskohercegovačkih kompozitora među kojim je i Milena Mrazović-Preindslberger, kompozitorka i pijanistkinja koja je održala prvi koncert klasične muzike na području BiH i to u Banjaluci, 31. maja 1881. godine. Na albumu se nalaze još i djela Franje Bosanca, Juliusa Fučika, Ljubomira-Ljube Bajca, Branka Grkovića, fra Nenada Dujića kao i djelo za klavir nepoznate Zulejde Ide Latas, supruge veoma poznatog Omera paše-Latasa.

Od profesionalnih kompozitora iz 20. vijeka odabrana su djela “Suita hexatonica” Nade Ludvig-Pečar kao i Sonata Dragoja Đenadera, a album se završava sa kompozicijom Ivana Čavlovića pod nazivom “Bartolomejevo putovanje”. Bonus kompozicije čine dva zanimljiva i stilski oprečna djela, “Časovnik” Vojina Komadine iz zbirke za djecu, te Postludijum Dražana Kosorića.

(Banjaluka.net)