Magazin 22.02.2016.

Baštovanstvo za početnike: Šta prvo posaditi?

ČITANJE: 2 minute
bastovanstvo
Uzgajanje svoje povrtne bašte je sigurno jedna od najzahvalnijih aktivnosti kojima se možete baviti. Domaće uzgojeno povrće je puno ukusnije i zdravije od onog kupljenog u prodavnici, o svježini da ne govorimo.

Zamislite da uberete paradajz pet minuta prije nego što ga upotrijebite u kuhinji? Ima li išta bolje? Postoji bezbroj vrsta povrća koje možete uzgojiti sami u bašti ili čak na balkonu, a mi vam donosimo listu biljčica koje su savršene za baštovane početnike i koje vam neće zadavati nikakve probleme.

Mahune definitivno spadaju među biljke koje je najjednostavnije uzgojiti. Najteži dio jeste da raspoznate da li je sjeme koje sadite grmoliko ili biljka penjačica. Ukoliko imate sjeme za biljku koja raste u obliku grma, sve što treba da uradite jeste da je posadite u zemlju na 1,25 cm dubine i dobro zalijete, dok ćete oko penjačice imati malo više posla jer ćete morati zabiti kočeve na koje će se biljka penjati.

Mahune počinju davati plod otprilike 45 dana nakon što ih posadite. Krastavci i tikvice su takođe veoma lagani za uzgoj, a sve na šta treba da obratite pažnju jeste da ih posadite u dubinu zemlje tri puta veću od veličine sjemena. Biće vam potrebna rupica u zemlji, u prosjeku 1,25 cm dubine, stavite sjeme u rupicu, zatrpajte, a nakon nedjelju dana izdanci će biti isto toliko veliki. Čudesno, zar ne?

Ako biljku presađujete, iskopajte cijeli korijen zajedno sa zemljom, presadite u razmacima od 30 centimetara, jer se ove biljke mogu poprilično raširiti, i dobro zalijte. U domaćim krastavcima možete uživati 30 dana nakon što ih posadite, a u tikvicama nakon 60 dana.

Paradajz je sigurno najomiljenije povrće koje to u stvari nije, jer je poznato da paradajz spada u voće, ali bilo kako bilo, domaći paradajz možete uzgojiti bez po muke. Najteži dio može biti da se odlučite koju vrstu da posadite u moru opcija koje nam se nude.

Ključna stvar kod sadnje paradajza jeste da ih ne sadite na mjesta koja tokom dana dostižu temperaturu preko 32 Celzijusova stepena. Ako živite u južnim krajevima, paradajz se sadi krajem februara, a u sjevernijim krajevima i kasnije, početkom i krajem aprila.

Za paradajz prvo morate uzgojiti sadnice pa ih kasnije presaditi napolje, a možete kupiti i već gotove, uzgojene sadnice. Presadite ih na tlo koje ne sadrži previše insekata koji će ih pojesti prije nego što se uopšte primi.

Špinat i zelena salata su veoma jednostavni za uzgoj, možete ih zajedno posaditi na istom mjestu, a za bolji rast obavezno kidajte listiće od otprilike pet centimetara koji će ostaviti mjesto za rast novih zdravih listova.

(Lifepressmagazin.com)