Magazin 19.01.2023.

“Beogradski pobednik” Lordanu Zafranoviću i Dobrivoju Tanasijeviću

ČITANJE: 1 minuta

Počasna nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti pripala je reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću – Den Tani, saopštili su organizatori 51. Festa.

Njima će nagrada biti dodjeljena tokom “Festa” koji će biti održan od 24. februara do 5. marta u Beogradu.

U saopštenju je navedeno da je Zafranović jedan od najznačajnijih reditelja sa ovih prostora koji je nedavno obilježio 60 godina karijere.

Zafranović je autor kultnih igranih i dokumentarnih ostvarenja, među kojima su “Okupacija u 26 slika”, “Pad Italije”, “Večernja zvona”, “Testament”, a u toku je i snimanje njegovog novog filma “Zlatni rez 42 – djeca Kozare”.

Filmski producent Dobrivoje Tanasijević – Den Tana poznat je po ostvarenjima “Kičma” Vlatka Gilića, “Poseban tretman” Gorana Paskaljevića, koji je osvojio mnogobrojne nagrade, uključujući nagradu za žensku ulogu u Kanu koja je dodeljena Mileni Dravić, kao i po filmu “Suton”, takođe, u režiji Paskaljevića, u kojem je igrao oskarovac Karl Malden.

Den Tana je dao i izuzetan doprinos u stvaranju legata posvećenog Karlu Maldenu u “Јugoslovenskoj kinoteci”.

Nagrada “Beogradski pobednik” ustanovljena je 2014. godine.

Prvi dobitnici nagrade “Beogradski pobednik” bili su Milena Dravić i reditelj Aleksandar Sokurov 2015. godine, nakon čega je to prestižno priznanje dodIjeljeno i Velimiru Bati Živojinoviću, Viktoriji Abril, Ričardu Drajfusu, Predragu Mikiju Manojloviću, DŽonu Mektirnanu, Nedi Arnerić, Ištvanu Sabou, Emiru Kusturici, Karenu Šahnazarovu, Radetu Šerbedžiji, Puriši Đorđeviću, Miri Banjac i Dušanu Makavejevu.

E.M.