Magazin 01.04.2016.

Berić na “Smejadi”: Penzioneru će se danas dići!

ČITANJE: 3 minute
miladin-beric

Miladin Berić, naš poznati satiričar, humorista i književnik, koji učestvuje na večerašnjoj 10. po redu “Smejadi” u banjalučkom Banskom dvoru, čuo je da će se danas, 1. aprila, penzioneru napokon dići ona najvažnija stvar – penzija!

– Tako da imaju i nagon i pogon. Bar za one najosnovnije stvari. Penzija je inače sredstvo za masovno uništenje. Ista je stvar i sa platama. Nema razlike ili je ipak ima. Razlika između penzije i plate u Srpskoj jeste u tome što je penzija tri puta manja i tri puta redovnija. Naravno, sve će popraviti referendum. A ovdje nije bio referendum ako nije bilo i dum-dum-dum… i ako nije bila, što bi rekli rauberi, refa. Refena. Vidim i poboljšanja kad je u pitanju čestitost. Naime, nema čestitije države od naše. Onima koji su dali nogu za otadžbinu, otadžbina je uzvratila istom mjerom – kaže Berić.

Pravo skrenuli

On najavljuje da će sa kolegama na današnjoj jubilarnoj “Smejadi” publiku prvo edukovati kako da se ponaša za 1. april po onoj: Za dan šale tvrdo sukno stavi straga da ti ne bi ko valjukno svoga vraga, jer ako ti ko zavuče svoga crnca ima da te svu noć muče krvna zrnca…

– Pokazaćemo im i da su prije izbora bili jedan glas, a da su sada jedno grlo. Pa ćemo im pokazati šta braća Bugari, koji specijalno dolaze iz Sofije, misle o svojima koji su ih zavili u crno. Ako misle što i mi mislimo o svojima koji su se otuđili, onda svakako ne misle dobro -ocjenjuje Berić.

Na pitanje kako to da će predstojećeg 1. maja biti Vaskrs, Praznik rada i poskupljenje električne energije, Berić odgovara da su poskupljenje struje mogli odobriti samo oni koji nemaju žicu, bez obzira na to što su naše slavne RiTE postale zakrpe.

– Inače, to je poklon radnicima za Praznik rada. A pošto tog dana pada i Vaskrs sve se može protumačiti i kao tucanje radnika i naroda. Mada očekujem da se desi i nešto lijepo. Odnosno, da se tog prvomajskog Vaskrsa napokon pomire partizani i četnici i da se udruže na zajedničkom slavlju. Jer mi nismo skrenuli ni lijevo ni desno. Mi smo pravo skrenuli – primjećuje naš sagovornik.

Jedva čeka izbore

U vezi s visokim školstvom Berić kaže da je potpuno uvjeren da smo uvodeći na fakultete Bolonju, dobili Siciliju.

– Što se tiče potrošačke korpe, stanovnicima RS je već odavno potrošačka korpa dala korpu, sem ako u nju ne ubrojim i kontejnere koji su postali narodni švedski sto – navodi ovaj satiričar.

Željno očekuje predstojeće izbore u nadi da će državna vlast napokon podržati razvoj lokalne uprave – i to hapšenjem opštinskih načelnika.

– Narod na izborima nikad nije pogriješio. Uvijek nepogrešivo izabere ko će najbolje da ga jaše. S druge strane, kako da se ne obradujem izbornoj trci. Naime, kad se završi predizborna kompanja živ čovjek se besplatno može najesti samo još na sahranama. Daleko bilo… – poručuje Berić.

(Press)