Magazin 09.07.2016.

Besplatne radionice za djecu koja su na raspustu

ČITANJE: 2 minute

Mladi u Banjaluci, koji su trenutno na raspustu, imaju priliku da slobodno vrijeme provedu na besplatnim radionica ili organizovanim besplatnim sportskim aktivnostima, pa je u ponudi širok spektar – od kreativnih radionica do škole ronjenja.

U Omladinskoj organizaciji “Zdravo da ste” kazali su nam kako imaju kreativne radionice za mlade, a sve su besplatne.

“Trenutno spremamo kreativne radionice ‘Kreativni avgust’, koje počinju 8. i traju do 28. avgusta, za djecu i mlade, a u ponudi ćemo imati 10radionica. Svi zainteresovani se mogu prijaviti do 20. jula“, rekla je Tanja Boromisa iz “Zdravo da ste”.

Prema njenim riječima, mladi su najviše zainteresovani za break dance, hip-hop, sviranje gitare, izradu rukotvorina, ali i ostale kreativne aktivnosti.

A Centar za razvoj karijere tokom čitave godine organizuje radionice profesionalne orijentacije, koje su namijenjene srednjoškolcima i studentima.

“Radionice se najčeće održavaju u Domu omladine, a organizujemo ih kada nam se jave zainteresovani. S mladima u ovoj radionici radi psiholog, koji im pomaže ukoliko oni to zatraže. Nakon ove radionice organizujemo radionicu karijernog savjetovanja, gdje im pomažemo da izaberu koji fakultet ili školu da upišu“, kazala je Irena Ivetić iz ovog centra.

Naglasila je i da po potrebi imaju i radionicu pisanja CV-ja, odnosno motivacionog pisama, to pismo mogu pisati i na stranim jezicima, a sve radionice su besplatne.

Kada su u pitanju rekreativne i sportske aktivnosti, u toku je besplatna škola dajakaštva, dok su u Ronilačkom klub “Delfin” spremili besplatnu školu sportsko-rekreativnog ronjenja za djecu i roditelje, koja će biti održana od 16. do 20. jula.

“Uslov je samo da polaznici budu plivači“, kaže Igor Gajić iz “Delfina”.

Helsinški parlament građana ima aktivnost koja se zove “Živa biblioteka”.

“U ‘Živoj biblioteci’ umjesto klasičnih knjiga imamo ljude koji uživo pričaju svoje životne priče, a obično uzimamo ljude koji su preživjeli neke lične teške životne situacije“, rekao je Aleksandar Žolja iz ove organizacije.

I druge organizacije organizuju često besplatna predavanja ili nastupe. Tako Omladinski komunikativni centar 12. jula organizuje besplatnu jednodnevnu radionica za novinare i preduzetnike.

“Radionica će biti održana u 13 časova u ‘Shamrock pubu’, a svi prisutni moći će da saznajte nešto novo o inovativnim tehnikama pisanja priča, kao i o ljudima koji pokreću posao, od poznatih novinara i preduzetnika“, istakli su organizatori.

(Nezavisne)