Magazin 29.03.2016.

Betmen i Supermen zaobišli Banjaluku zbog neslaganja

ČITANJE: 3 minute
betmen
Premijera dugoočekivanog filmskog ostvarenja “Betmen protiv Supermena: Zora pravednika 3D” održana je u svim svjetskim kino-dvoranama sredinom prošle nedjelje.

Doček filma o dva superheroja je u Bosni i Hercegovini polovično ispraćen. Sarajevski “Cinema City” je pretpremijeru održao 23. marta, dok je banjalučki Multipleks “Palas” propustio priliku premijernog emitovanja filma za svoje građane, te se film ni sada ne nalazi na redovnom repertoaru.

Marina Popović, portparol Multipleksa “Palas”, ističe da je do ovog propusta došlo zbog nemogućnosti dogovora Uprave Multipleksa “Palas” sa distributerima filma.

“Nažalost, film nije na repertoaru jer nismo uspjeli da uspostavimo dogovor s našim distributerom. Još nemamo informaciju da li će se film u doglednom periodu naći na našem repertoaru, ali kada dođe, javnost će sigurno biti obaviještena.”

Građani grada na Vrbasu su ranije primijetili postere i plakate koji su najavljivali dolazak ovog ostvarenja u banjalučki “Palas”, međutim ti plakati su uklonjeni.

“Imali smo plakate i postere kada je najava filma bila sigurna, međutim kada je datum uklonjen, i plakati su uklonjeni sa dvorane Multipleksa ‘Palas’ da ne bi širili dezinformacije našim posjetiocima o najavi filma”, dodala je Popovićeva.

Ona naglašava da ovakvi propusti u nabavci filmova za kino-dvorane nisu rijetkost, te da je i to moguće.

“To se dešava u ovom poslu. Filmovi se nekada unaprijed znaju i po dvije godine, a kada dođe do neke promjene, sve što možemo je da uklonimo reklamu. Razlozi za neprikazivanje filma su ipak poslovne prirode i ne bismo ih za sada otkrivali”, istakla je Popovićeva.

Sa druge stranje, prema riječima Azre Šabović iz sarajevskog “Cinema City” bioskopa, prva projekcija ovog filma bila je rasprodata unaprijed.

“Film i sada odlično igra. Trenutno se prikazuje u četiri termina, a petkom i subotom ubacujemo i dodatni peti termin”, naglasila je Šabovićeva.

Ona je istakla da su večernji termini rasprodati i nekoliko sati unaprijed, dok je tokom dnevnog emitovanja posjeta nešto manja.

Iz sarajevskog bioskopa su takođe dodali da će film biti na repertoaru još mjesec dana, a s obzirom na zainteresovanost koja trenutno vlada za ovo ostvarenje, postoji mogućnost i produžetka prikazivanja.

“Film se trenutno emituje kroz 3D projekcije, a nakon mjesec dana prikazivaćemo ga i u 2D tehnologiji, pošto imamo određeni broj naših posjetilaca koji nisu ljubitelji 3D filmova”, dodala je Šabovićeva.

Ovaj film je od početka emitovanja u svjetskim kino-dvoranama zabilježio globalnu zaradu od 424 miliona dolara, a samo u Sjedinjenim Američkim Državama prikupio je 179,1 milion.

Priča o dva superheroja koji se prvi put pojavljuju u istom filmu donijela je veliki uspjeh studiju “Warner Bros”, a samo snimanje adaptacije stripa o junacima koštalo je nešto više od 250 miliona dolara.

Kultni likovi svakako privlače pažnju svih ljubitelja stripova ili filmova o Betmenu i Supermenu, te ga je tokom prvog vikenda pregledala publika u više od 40.000 dvorana na 66 tržišta. U filmu, koji je režirao Zek Snajder, glavne uloge tumače Ben Aflek i Henri Kavil.

(Nezavisne novine)