Magazin 20.04.2017.

Biseri iz umjetničke riznice Vlade S. Miloševića

ČITANJE: 2 minute

Da umjetnička riznica velikih stvaralaca nikada nije do kraja istražena dokazuje i primjer bogate zaostavštine Vlade S. Miloševića, najznamenitijeg i najpriznatijeg Banjalučanina u svijetu muzike.

Koncert gudačkih kvarteta održan u okviru večeri posvećene umjetničkom djelu Vlade S. Miloševića u Banskog dvoru kulturnom centru donio je pravo osvježenje na scenu, a publika, iako ne brojna, bila je oduševljena i kompozicijama i muziciranjem izvođača. Nastupili su profesori i studenti banjalučke Akademije umjetnosti, a kompletan projekat izveden u okviru manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića” pokrenuo je profesor Saša Pavlović.

– Mi se bavimo Vladom Miloševićem sa više aspekata, sa naučnog i sa umetničkog. Ipak, umetnički deo je mnogo važniji jer treba oživeti njegova dela koja se nalaze u muzeju i koja se ne izvode što je bio moj motiv za rad na revitalizaciji njegovih dela. Reč je o veoma složenom projektu koji ima nekoliko faza, a prva je prikupljanje notnog materijala – rekao je Pavlović.

Ove godine su se, kaže, kao i prethodnih, odlučili za domaće izvođače – katedru za gudačke instrumente Akademije umjetnosti na čelu sa profesorom Ivanom Otaševićem.

– Zaokružili smo Miloševićev opus sa gudačkim kvartetima. To su kompozicije koje su nastajale od 1953. do 1979. godine, a dve su na ovom koncertu izvedene premijerno – ističe Pavlović.

Veče je bilo podijeljeno u tri segmenta, a obuhvatilo je i promociju knjige “Gudački kvarteti i kameni spavač Vlade S. Miloševića” mr Biljane Smailagić u vijećnici Banskog dvora. Izložba “Vlado Milošević – gudački kvarteti”  kustosa etnomuzikologa Muzeja RS Sanje Pupac otvorena je takođe u Banskom dvoru. Posjetioci ove institucije kulture imaju priliku da pogledaju još jednu postavku otvorenu iste večeri u okviru “Dana Vlade S. Miloševića, a riječ je o djelima sa Svjetskog bijenala studentskog plakata iz Novog Sada.

– Publika može da vidi najbolja grafička vizuelna rješenja u oblasti plakata autora i studenta iz cijelog svijeta. Rad studentkinje Nine Miljković iz Banjaluke uvršten je među 50 plakata koji su bili izloženi u Novom Sadu – naglasio je profesor sa banjalučke Akademije umjetnosti Goran Janković.

Bogato stvaralaštvo

Vlado S. Milošević je svoj dugi i plodonosni radni vijek posvetio muzici. Njegovo interesovanje za muziku nije se zaustavljalo na jednoj oblasti muzičkog stvaralaštva. Bio je etnomuzikolog, kompozitor, muzički pedagog, dirigent, osnivač i direktor Muzičke škole u Banjaluci po kome ona danas nosi ime.