Magazin 28.08.2016.

Članovi RKUD Pelagić igrali i pjevali od Italije do Bugarske

ČITANJE: 1 minuta

Članovi Radničkog kulturno-umjetničkog društva “Pelagić” su u prethodna dva mjeseca učestvovali na četiri festivala u Italiji, Bugarskoj i Srbiji, čime su priveli kraju veoma uspješnu sezonu gostovanja na internacionalnim manifestacijama.

– “Pelagić” je sa ponosom predstavljao Banjaluku, RS i BiH na festivalu u Italiji. Prvi ansambl je pokupio aplauze i ovacije sa Krajiškim i igrama iz Glamoča, sa Vlašića i iz Srbije. Na ovom festivalu, pored domaćina Italije, koju je predstavljalo devet folklornih grupa, nastupili su i ansambli sa Kube, iz Mađarske i Portugalije – rekao je predsjednik RKUD “Pelagić” Milenko Savanović.

Dodao je da je prvi ansambl od 6. do 11. avgusta učestvovao i na festivalu u Pirotu, na kojem su pored “Pelagića” nastupili i učesnici iz još osam zemalja.

– Od 15. do 22. avgusta na­š folklorni ansambl i narodni orkestar nastupili su i na smotri u bugarskom gradu Varna. Među više od 20 zemalja dostojno smo predstavili kulturu i tradiciju našeg podneblja – kazao je Savanović.

Istakao je da je u isto vrijeme 40 najmlađih članova RKUD “Pelagić” učestvovalo na dječijem festivalu folklora “Licidersko srce” u Užicu.

– To je bila sjajna prilika da se ostvari saradnja sa ansamblima iz više od 30 zemalja – kazao je Savanović.

(Glas Srpske)