Magazin 18.03.2016.

Crna rupa “ispljunula” crvenu svjetlost jednaku jačini 1000 Sunca

ČITANJE: 1 minuta
crna rupa
Naučnici su zabilježili neobičnu aktivnost crne rupe koja je ‘ispustila’ nenadane snopove crvene svijetlosti, svaki od njih jačine svjetlosti kao 1000 Sunca.

Bio je to jedan od ‘najsjajnijih’ trenutaka crne rupe u posljednjih nekoliko godina, a prema riječima stručnjaka, radi se o ispuštanju materijala kojeg je crna rupa ‘pojela’. Svaki je bljesak bio zapanjujuće intenzivan čija se snaga može usporediti sa snagom 1000 Sunca.

Neki od blijesaka, eskplozija koje su se dogodile bile su kraće o 1/40 sekunde, što je oko 10 puta brže od prosječne duljine trajanja jednog treptaja oka. Posljednja ovakva ‘sjajna’ i neobična aktivnost crne rupe zabilježena je u junu 2015. godine kada je crna rupa naziva V404 Cygni ispuštala jaku svijetlost gotovo dvije sedmice, nakon što je ‘pojela’ veliku zvijezdu koja se nalazila u neposrednoj blizini.

Crna rupa V404 Cygni koja se nalazi oko 7.800 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje, prva je identifikovana crna rupa u našoj galaksiji, piše Metro. Zbog čega su zrake bile crvene boje, naučnici još uvijek pokušavaju odgonetnuti. Prema prvim pretpostavkama navodno je riječ o velikoj količini materijala kojeg je crna rupa ‘ispljunula’, te se zbog težine i brzine pojavila crvena vatra.

Ovo daje naučnicima jedan sasvim novi pristup promatranju crne rupe, a crvena svjetlost mogla bi pokazati koji su to materijali koji su ‘izbačeni’ iz crne rupe.

(NN)