Magazin 22.02.2016.

“Čuvajte jezik kao zemlju!” – Zavještanje velikog župana Stefana Nemanje

ČITANJE: 1 minuta
stefan nemanja
Juče je obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika. UNESCO je 1999. godine proglasio 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika kao spomen na nekoliko ubijenih bangladeških studenata u Daki (Istočni Pakistan), koji su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Bez maternjeg jezika nema ni kulturnog identiteta naroda. Brigom o maternjem jeziku pokazuje se svijest o vlastitom identitetu.

Mnogi velikani naše istorije borili su se za očuvanje maternjeg jezika. Veliki župan Stefan Nemanja je ostavio zavještenje svom sinu, Svetom Savi, kako je i zašto bitno da se maternji jezik čuva i njeguje.

Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Riječ se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu?

Ne uzimajte tuđu riječ u svoja usta. Uzmeš li tuđu riječ, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potuđio. Bolje ti je izgubiti najveći i najtvrđi grad svoje zemlje, nego najmanju i najnenznatniju riječ svoga jezika.

Zemlje i države ne osvajaju se samo mačevima nego i jezicima. Znaj da te je neprijatelj onoliko osvojio i pokorio koliko ti je riječi potrao i svojih poturio.

Narod koji izgubi svoje riječi prestaje biti narod.

(Opanak.rs)