Magazin 25.05.2017.

“Čuvari tvog poštenja” najbolja predstava Teatar festa

ČITANJE: 4 minute

Komad “Čuvari tvog poštenja” u izvođenju Gradskog pozorišta iz Podgorice najbolja je predstava ovogodišnjeg 20. Teatar festa “Petar Kočić”, koji je održan u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci.

Režiser ovog komada Boris Liješević, prema odluci stručnog žirija koji su činili Nebojša Bradić, Aleksandar Pejaković i Nataša Ivančević, dobio je nagradu za najbolju režiju, a priznanje za najbolji tekst jubilarnog pozorišnog festivala u Banjaluci pripalo je Vuku Boškoviću za komad “Novo doba”.

Pobjednički komad govori o tome koliku dominaciju ima novac u odnosu na poštenje kao najsnažniju tekovinu naroda Crne Gore.

“Predstava modernog senzibiliteta i posvećene energije glumačkog ansambla postavlja kritička pitanja o savremenom društvu koje je spremno da se odrekne sopstvenih vrijednosnih normi i svoje mlade generacije prepuštajući se diktatu nekultivisanih sila tržišta”, riječi su kojima ju je žiri opisao.

Predstava “Novo doba”, koja je nagrađena za najbolji tekst, zapravo je Boškovićeva dramatizacija knjige eseja “Radnici i seljaci” Viktora Ivančića. Ovaj komad govori o nama, o svijetu, o izborima u Americi, o izborima u Srbiji, o izbjegličkoj krizi i njenim posljedicama. O ratovima koji su se desili ovdje i o kojima niko ne priča, ali koji vrište iz podteksta, o onima koji su otišli i onima koji će tek da odu. O nama koji namjeravamo da ostanemo iako ne znamo tačno zašto. O haosu koji je svuda oko nas. O novom dobu.

Pomenutom komadu u izvođenju Bitef teatra iz Beograda i sarajevskog “Arthuba” pripalo je još jedno priznanje, s obzirom na to da je za najbolju glavnu mušku ulogu nagrađen Boris Isaković. On je u predstavi “Novo doba” maestralno odigrao uloge bivšeg univerzitetskog profesora i tajkuna koji poželi da postane predsjednički kandidat.

Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Jadranki Đokić za ulogu u predstavi “Pluća”, nastalu u produkciji teatra “Exit” i Gradskog kazališta Sisak.

“Jadranka Đokić je tragikomičnim sredstvima donijela nijansiran lik savremene žene u rasponu od nesigurne moderne djevojke do usamljene starice”, obrazložio je žiri.

Specijalne glumačke nagrade pripale su Jeleni Petrović za ulogu u predstavi “Jesenja sonata”, rađenu u produkciji “Ateljea 212” iz Beograda i Budva teatra, te Jovani Gavrilović za rolu Ranke u komadu “Moje dete” Beogradskog dramskog pozorišta.

Upravo je predstava “Moje dete” u režiji Ane Đorđević, a po tekstu Stojana Srdića, izvedena posljednje takmičarske večeri Teatar festa.

Ovaj komad dio banjalučke pozorišne publike imao je priliku da gleda na posljednjem festivalu mladog glumca “Zaplet 08” koji se održava u Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banjaluci.

Ipak, za sve one koji nisu tada imali priliku, bila je ovo još jedna šansa da se uvjere u težinu priče koja govori o položaju i uslovima života Roma u urbanom okruženju, nasilju u porodici, seksualnom zlostavljanju djece, pubertetskoj trudnoći.

Uloge u ovom komadu pripale su pored već pomenute Jovane Gavrilović i Ivani Nikolić, Andreju Šepetkovskom, Vladanu Miliću, Jelisaveti Orašanin i Mladenu Sovilju.

Poslije svega onoga što vidite u predstavi “Moje dete” nije se lako oporaviti. Vjerovatno je bilo veoma malo onih koji su u utorak veče iz pozorišne sale izašli ravnodušni, jer nije lako gledati u ono što znate da se dešava tu pred vama i oko vas. A, priča prati jednu romsku porodicu, u kojoj desetogodišnja Ranka biva silovana, što dovodi do toga da ona, prerano, preko noći bolno sazrijeva, nakon čega je majka ostavlja u domu za nezbrinutu djecu. Svjesna da će joj tu biti bolje nego u okruženju gdje nema kuće, jer kuća nije tamo gdje su joj ugovorili brak zbog novca, i gdje je siluje njen teča, majka se ipak teško odvaja od kćerke.

“Mislim da ova predstava o nama govori iz jednog drugog ugla, zapravo nas definiše kao ljude, kako se mi odnosimo prema onima od kojih nam ne zavisi ništa. Prema onima koji su postavljeni niže od nas nekom hijerarhijom koju nismo mi uspostavili, nego u kojoj smo se rodili. Mislim da izjava Ane Đorđević da je priča o Romima, u stvari, priča o Srbiji treba da bude deo našeg stida”, kazala je glumica Ivana Nikolić.

Da svi imamo neke predrasude, ne samo kada su Romi u pitanju, potvrdio je u svojoj izjavi i glumac Andrej Šepetkovski, koji je napomenuo da gledati čovjeka i njegovu dušu, očišćen od svih predrasuda, vjerskih i nacionalnih, zapravo je podvig i najtačnija moguća stvar.

Teatar fest “Petar Kočić” počeo je 17. maja i tokom trajanja festivala izvedeno je šest takmičarskih predstava, premijerno je igran komad “Švajcarska” u izvođenju NP RS, a sinoć je u čast nagrađenih trebalo da bude izveden komad “Julije Cezar” u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića.

Pobijedio “Rod i dom”

Tokom trajanja 20. Teatar festa “Petar Kočić” održavan je i prvi Festival monodrame, na kojem je pobijedio Irfan Kasumović sa monodramom “Rod i dom”.

Autor teksta je Safet Sijarić, dramatizaciju je radio Hasan Džafić, a nastala je u produkciji Teatra “Kabare” Tuzla.

(nezavisne.com)