Magazin 06.10.2016.

Đacima na poklon Zmajevo ćoše i knjige

ČITANJE: 1 minuta

Kutak posvećen liku i djelu velikog srpskog pisca Jovana Jovanovića Zmaja, popularno “Zmajevo ćoše” juče je svečano otvoren u istoimenoj školi u naselju Kočićev vijenac.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS, Ljiljana Petrović-Zečić koja je presjekla svečanu traku na dijelu sa knjigama čuvenog čika Jove Zmaja, tom prilikom poklonila je školi 150 knjiga za lektiru i priručnika za nastavnike.

– Drago mi je da u vrijeme kada Narodna i univerzitetska biblioteka RS, obilježava 80 godina rada, 100 godina od smrti Petra Kočića, 160 godina od rođenja Nikole Tesle i Nedjelju djeteta otvaramo i “Zmajevo ćoše”. Za sada je ovo mali kutak ali postoje ideje kako da ga proširimo. U tome će nam pomoći biblioteka “Matice srpske” iz Novog Sada sa kojom imamo odličnu saradnju. U skladu sa stogodišnjicom od smrti Petra Kočića, školskoj biblioteci smo darovali i Kočićevu monografiju, jubilarno izdanje “S planine i ispod planine” koju smo objavili ove godine – rekla je Petrović-Zečić.

Direktor Osnovne škole “Zmaj Jova Jovanović” Dijana Bogdanović, rekla je da je Zmaj bio jedan od najvećih srpskih književnika i dječijih pisaca.

– Na ideju da otvorimo “Zmajevo ćoše” došli smo popularišući čitanje i knjigu, a željeli smo i da približimo učenicima pisca po kojem je škola i dobila ime. Osnovali smo i klub čitalaca, pa smo zato pozvali prijatelje iz NUBRS, sa kojima imao divnu saradnju da otvore ovo ćoše – rekla je Bogdanovićeva.

Dodaje da biblioteka škole, koja broji 432 učenika, ima 13.507 knjiga.

(Glas Srpske)