Magazin 09.09.2016.

Dalibor Đukić: Stvaranje muzike je kao i stvaranje boljeg sutra

ČITANJE: 2 minute

Imao sam ponuda da napustim zemlju, ali se na takav korak nikad nisam odlučio. Svjestan sam da bih vjerovatno imao bolje uslove za život i da bi se moj rad više vrednovao, ali takođe znam da bih izgubio svoju autentičnost.

Jer, svaka ta zemlja ima, da tako kažem, svoja pravila, koja bih morao pod određenim okolnostima da poštujem, za razliku od moje zemlje gdje imam potpunu slobodu u izražavanju i stvaranju.

Tako kaže za “Nezavisne” Dalibor Đukić, prvi doktor kompozicije u RS. Uvijek morate nešto da žrtvujete kako biste svoje ostvarili, dodaje, te misli da njegova sredina treba da bude ponosna na dosadašnje profesionalne rezultate.

“Međutim, nisu baš sve institucije prepoznale moj rad i zalaganje. Za svakog umjetnika je prestiž kada se njegovo djelo izvede pred domaćom publikom i ja se na taj način odužujem svojoj zemlji jer smatram da sam svojim kompozicijama dao veliki doprinos i uticao na to da se podigne svijest o značaju klasične muzike”, kaže ovaj tridesetjednogodišnji Banjalučanin, koji je docent na AU Slobomir P. univerziteta.

Kaže da je još u osnovnoj muzičkoj školi, dok je pohađao časove harmonike, muzika postajala sastavni dio njegovog života.

“Na Akademiji umjetnosti u Banjaluci sam stekao neophodno znanje i iskustvo, koje mi je u velikoj mjeri pomoglo da 2009. godine u klasi profesora Srđana Hofmana upišem doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu, koje sam završio ove godine. Simfonija pod nazivom ‘Poema Afetuozo’, prva napisana simfonija ovdje, nastala je kao rezultat zadatka koji sam kao student dobio od svog predmetnog profesora na Akademiji umjetnosti Slobodana Atanackovića”, napominje Đukić.

Autor je kompozicije “Svita” i “Pastorala za sopran i gudački kvartet”, muzike za film “Uzdah na krovu” reditelja Biljane Ševe, “Pastorala” za harmoniku solo, za učenika 6. razreda niže muzičke škole, zatim kompozicije “Balkanska igra” za orkestar harmonika koju izvodi Srednjoškolski harmonikaški orkestar, pod vođstvom Damira Jovanića, zatim “Ciklus pjesama sa Kozare”, koji izvodi srednjoškolski mješoviti hor Muzičke škole “Vlado Milošević”, kojim rukovodi Radiša Račić, zatim “Fragmenti” za fagot i klavir, kao i “Duvački kvintet Per Sempre”, koji je posvećen istoimenom ansamblu iz Sarajeva, “Rapsodija” za gudački orkestar, solo pjesma “Tražim pomilovanje” za sopran i klavir…

“Moj posao zahtijeva mnogo vremena. To vam je isto kao i profesionalno se baviti sportom ili nekom drugom aktivnošću. Moram stalno biti u formi i u svakodnevnom nadograđivanju sebe samog sa samim sobom. Mislim da je moguće izgraditi bolje sutra i da upravo inicijativa mora da krene od mladih kao što sam ja. Mi gradimo budućnost ove zemlje i moramo uložiti sve napore da nam svima bude bolje. Moj posao je još i zahvalan jer radim ono što volim, a stvaranje muzike je kao i stvaranje boljeg sutra”, zaključuje Đukić.

(Nezavisne)