DAN GRADA Umjesto kišobrana, iznad Gospodske pozitivne poruke

Za Dan grada omiljeno šetalište u Banjaluci, Gospodsku ulicu, trebala bi krasiti nova instalacija, a ovaj put ona bi trebala sadržavati citate iz djela naših pisaca i pjesnika.

Gradonačelnik Igor Radojičić je nedavno najavio da će u sklopu manifestacija koje su planirane za vrijeme održavanja „Proljeća u Banjaluci“ ovo omiljeno šetalište dobiti i novi izgled.

Kako je tom prilikom objasnio, cilj je da se u grad privuče što više posjetilaca, ali i da se Banjaluka učini prijatnijim za njene građane.

Iako nije želio da iznese detalje, kako nezvanično saznaje Srpskainfo, ovaj  put bi to mogla biti instalacija koja će prenositi pozitivne poruke.

– Planiramo da na mrežu koja se nalazi iznad Gospodske ulice postavimo slova, pojedine riječi, cijele citate ili pojedine dijelove fraza iz djela naših pisaca i pjesnika. Trenutno pokušavamo pronaći materijal na koji se jedna takva poruka može prenijeti i koji je dovoljno lagan da se postavi na mrežu – rekao je dobro obaviješten izvor.

Kazao je da ukoliko sve bude išlo kako je planirano ova nova instalacija bi trebala biti postavljena iznad Gospodske ulice dan ili dva prije 22. aprila, kada se proslavlja Dan grada Banjaluka.

Aktuelna administacija je od pruzimanja vlasti uvela praksu da u skladu s praznicima ili pojedinim događanjima u gradu ukrašavaju ovo gradsko šetalište, koje je jedno od prepoznatljivih simbola Banjaluke.

Prošle godine, kao priprema za proslavu Dana grada, Gospodska ulica je bila ukrašena sa 174  kišobrana različitih boja. Zamisao Grada je bila da se, po uzoru na druge evropske gradove, postavi atraktivna instalacija koja podsjeća na proljeće i cvjetne aleje u Banjaluci. Ujedno je cilj bio da se napravi i hladovina za šetače u toplim danima.

Za novogodišnje praznike ovo šetalište je takođe dobilo novi izgled. Hiljade sitnih lampica koje daju utisak zvjezdanog neba bilo je postavljeno iznad Gospodske ulice i sugrađani, ali i svi posjetioci su u večernjim satima mogli uživati u predivnom svjetlosnom efektu.

U februaru, danu prije Valentinova, iznad šetalista su bili postavljeni crveni baloni. Crvena srca u centru grada unijela su tračak romantike u vazduh, a mnogobrojni oduševljeni građani odlučili su da naprave selfi te na ovaj način ovjekovječe Dan zaljubljenih.

Slično je bilo i sa prethodnim akcijama; i one su bile dobrodošle i veoma poželjne kulise za fotografisanje.

Program „Proljeća u Banjaluci“

Više od stotinu atraktivnih sadržaja pripremljeno je za program manifestacije „Proljeće u Banjaluci“, koje obuhvata period od 8. aprila do 15. juna. Jedna od važnih novina ovogodišnje manifestacije je i to što će u Banjaluku, po prvi put, čarter letom dolaziti turisti iz Beograda, i to u organizovanim videknd turama.

Ugovoren je niz koncerata poznatih muzičara kao što su Zdravko Čolić, Željko Samardžić, Nikola Rokvić, Kemal Gekić, Saša Matić, Merima Njegomir, „One tri“ i nekoliko džez koncerata. Održaće se takođe drugi Festival cvijeća te nekoliko manifestacija za mlade, kao i digitalna konferencija „Konverzija“, ali i prva konferencija di-džejeva.

(Srpskainfo)

Benedi Đukanović saslušan u Tužilaštvu, negirao povezanost sa ubistvom Slaviše Krunića

Benedi Đukanović danas je u Republičkom tužilaštvu negirao da je povezan sa ubistvom vlasnika “Sektora sekjuriti” Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, potvrdila je za Srpskainfo Dragica Tojagić, portparol ovog tužilaštva. Ona je dodala da je on zatim upućen nazad u KPZ Banjaluka, a da se istraga u ovom slučaju nastavlja. Đukanović je danas

Modna agencija “Cyrus Models” pokreće školu za modele u Banjaluci, start od 7. jula

“Cyrus Models”, modna matična agencija sa sjedištem u Beču, osnovana 2014. godine sa uspješnim radnim iskustvom na međunarodnom tržištu, pokreće po prvi put školu za modele u Bosni i Hercegovini, i to u Banjaluci, od 7. jula. Škola traži nova lica i ambiciozne mlade ljude koji žele da započnu međunarodnu karijeru profesionalnog modela. Tokom ovog

Avion “Rajanera” krenuo iz Berlina u Banjaluku, zbog grmljavine morao u Bukurešt

Slijetanje aviona kompanije Rajaner, koji je letio iz Berlina za Banjaluku, preusmjereno je na aerodrom u Bukureštu, u Rumuniju. Lokacija slijetanja je promijenjena zbog grmljavine. – Ovaj let iz Berlina u Banjaluku 16. juna preusmjeren je u Bukurešt zbog oluja u Banjaluci. Let je nastavljen do Banjaluke kasnije tokom noći kada su se vremenski uslovi

“DAN ZA HVALA” Banjalučka “Tržnica” se zahvalila svojim kupcima

Banjalučka Nova pijaca danas vrvi od ljudi, odjekuje tradicionalnom pjesmom i folklornom igrom, dok u pozadini ržu  konji upregnuti u fijakere. Baš kao nekada za “duhovski vašar”, hiljade ljudi okupile su se na duhovski utorak na pijaci, mjestu trgovine, ali i susreta, razgovara, smijeha i mjestu koje nikada ne spava. Nekada su se u ovo

ORBAN NAKON SASTANKA SA DODIKOM: “U perspektivi vidim mnogo dodirnih tačaka među nama”

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da njegova zemlja poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom. “Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donijećemo akcioni plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture sa Republikom Srpskom”, rekao je