DAN GRADA Umjesto kišobrana, iznad Gospodske pozitivne poruke

Za Dan grada omiljeno šetalište u Banjaluci, Gospodsku ulicu, trebala bi krasiti nova instalacija, a ovaj put ona bi trebala sadržavati citate iz djela naših pisaca i pjesnika.

Gradonačelnik Igor Radojičić je nedavno najavio da će u sklopu manifestacija koje su planirane za vrijeme održavanja „Proljeća u Banjaluci“ ovo omiljeno šetalište dobiti i novi izgled.

Kako je tom prilikom objasnio, cilj je da se u grad privuče što više posjetilaca, ali i da se Banjaluka učini prijatnijim za njene građane.

Iako nije želio da iznese detalje, kako nezvanično saznaje Srpskainfo, ovaj  put bi to mogla biti instalacija koja će prenositi pozitivne poruke.

– Planiramo da na mrežu koja se nalazi iznad Gospodske ulice postavimo slova, pojedine riječi, cijele citate ili pojedine dijelove fraza iz djela naših pisaca i pjesnika. Trenutno pokušavamo pronaći materijal na koji se jedna takva poruka može prenijeti i koji je dovoljno lagan da se postavi na mrežu – rekao je dobro obaviješten izvor.

Kazao je da ukoliko sve bude išlo kako je planirano ova nova instalacija bi trebala biti postavljena iznad Gospodske ulice dan ili dva prije 22. aprila, kada se proslavlja Dan grada Banjaluka.

Aktuelna administacija je od pruzimanja vlasti uvela praksu da u skladu s praznicima ili pojedinim događanjima u gradu ukrašavaju ovo gradsko šetalište, koje je jedno od prepoznatljivih simbola Banjaluke.

Prošle godine, kao priprema za proslavu Dana grada, Gospodska ulica je bila ukrašena sa 174  kišobrana različitih boja. Zamisao Grada je bila da se, po uzoru na druge evropske gradove, postavi atraktivna instalacija koja podsjeća na proljeće i cvjetne aleje u Banjaluci. Ujedno je cilj bio da se napravi i hladovina za šetače u toplim danima.

Za novogodišnje praznike ovo šetalište je takođe dobilo novi izgled. Hiljade sitnih lampica koje daju utisak zvjezdanog neba bilo je postavljeno iznad Gospodske ulice i sugrađani, ali i svi posjetioci su u večernjim satima mogli uživati u predivnom svjetlosnom efektu.

U februaru, danu prije Valentinova, iznad šetalista su bili postavljeni crveni baloni. Crvena srca u centru grada unijela su tračak romantike u vazduh, a mnogobrojni oduševljeni građani odlučili su da naprave selfi te na ovaj način ovjekovječe Dan zaljubljenih.

Slično je bilo i sa prethodnim akcijama; i one su bile dobrodošle i veoma poželjne kulise za fotografisanje.

Program „Proljeća u Banjaluci“

Više od stotinu atraktivnih sadržaja pripremljeno je za program manifestacije „Proljeće u Banjaluci“, koje obuhvata period od 8. aprila do 15. juna. Jedna od važnih novina ovogodišnje manifestacije je i to što će u Banjaluku, po prvi put, čarter letom dolaziti turisti iz Beograda, i to u organizovanim videknd turama.

Ugovoren je niz koncerata poznatih muzičara kao što su Zdravko Čolić, Željko Samardžić, Nikola Rokvić, Kemal Gekić, Saša Matić, Merima Njegomir, „One tri“ i nekoliko džez koncerata. Održaće se takođe drugi Festival cvijeća te nekoliko manifestacija za mlade, kao i digitalna konferencija „Konverzija“, ali i prva konferencija di-džejeva.

(Srpskainfo)

TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači