Magazin 27.06.2016.

Dan joge obilježen kolektivnom vježbom u parku

ČITANJE: 3 minute

Da su Banjaluka i Indija povezane, pokazalo se proslavljanjem međunarodnog dana joge u Banjaluci. Veliki broj Banjalučana je prisustvovao kolektivnom vježbanju u parku Mladen Stojanović. Posebno su oduševili gosti iz Indije koji su pomogli organizaciji i sve vrijeme vježbali.

Indija je na trenutak kroz svoj orijentalni stil i drevne vještine bila Banjalučanima bliža nego ikada. U parku Mladen Stojanović su se okupili i mladi i stariji i obilježili međunarodni dan joge. Za više od sat vremena vježbanja sa trenerima iz Indije ali i našim trenerima, građani su naučili sve o ovoj vještini. Kroz različite programe vježbali su disanje, meditaciju, istezanje i naučili kako postići sklad tijela i uma. Većina je i ranije pohađala jogu, a oni koji nisu će sa zadovoljstvom početi. Najviše ima kažu pomaže za zdravlje, kičmu i unutrašnji mir.

Da se sve više ljudi okreće ovom vidu vježbanja potvrdili su i treneri. Vladimir Simić se počeo interesovati za učenje joge prije 16 godina. Sve vještine je savladao putujući i boraveći u kampovima. Tada je, priča Vladimir, naučio koliko je važno pronaći sklad sa prirodom, sa okolinom i samim sobom. Sada svoja znanja prenosi u studiju gdje vježba zajedo sa tridesetak učenika.

– Joga predstavlja put ka sebi, mi kao ljudsko biće treba da budemo u jednom ispravnom postupanju prema svijetu. Joga daje jedno vitko, vitalno, čvrsto tijelo, ali joga za razliku od drugih vježbi pruža nešto što se zove jedan posbni aspekt zdravlja, zdravlja koje podrazumjeva mentalno, emotivno i duhovno – rekao je instruktor joge Vladimir Simić.

Joga je nauka koja uči da se razumiju tijelo, duh i um. Najvažnije je rekli su treneri uspostavljanje harmonije bića. Kako se svakodnevno sočavamo sa stresom, jogu često možemo vježbati i sami.

Jedna od vježbi koju stručnjaci preporučuju i koju možete sami raditi bez obzira gdje se nalazite je potpuna koncentracija na dah i disanje. Time se udaljavate od stresa i svih problema i dobijate rvnotežu uma i tijela.

Kako je ova vještina nastala u Indiji, gosti iz ove daleke zemlje su organizovali druženje i vježbaili zajedno sa Banjalučanima. Ispričali su nam da je za njih joga mnogo više od vježbe. U Indiji se joga svakodnevno koristi, ali je nije jednostavno savladati. Dodali su da je meditacija komplikovana, i da traži vrijeme i posvećenost.

– Ona u principu potiče od Indijskih svetaca.Indijski sveci su u početku jogu vježbali, uglavnom da bi postigli sklad svog uma i izrzili meditaciju. Dalje tokom vremena tim vježbama uma oni su dodali određene fizičke vježbe koje su doprinijele da samo tijelo postane više elastično – rekao je prvi sekretar Ambasade Indije u Budimpešti, Dhiman Bhattacharya.

Međunarodni dan joge se tradicionalno obilježava 21. juna. Tada 200 zemalja širom svijeta kolektivnim vježbanjem podsjećaju na značaj joge za kompletno čovjekovo zdravlje. U mnogim zemljama je upravo joga pobijedila bolesti i pomogla rješavanju psiholoških problema.Od ove godine se i Republika Srpska pridružila proslavljanju dana uz podršku Gradske uprave i Ambasade Indije.

(Srpskacafe.com)