Magazin 04.06.2017.

Dan za hvala uz igru, pjesmu i fijakere

ČITANJE: 2 minute

“Tržnica” će u nedjelju proslaviti krsnu slavu Duhove a pod sloganom “Tradicija, zdravlje, kvalitet i prijateljstvo” na Duhovski utorak organizovati 19. tradicionalnu manifestaciju “Dan za hvala” tokom koje će građani moći da uživaju u vožnji fijakerima i bogatom kulturno-zabavnom programu.

Izjavio je to u petak na konferenciji za novinare generalni direktor “Tržnice”, Nemanja Bilanović.

Lomljenje slavskog kolača, osveštanje žita i slavski ručak zakazana je za nedjelju 12 časova, dok će u ponedjeljak predstavnici ovog preduzeća posjetiti “Centar za mentalno zdravlje” i podijeliti prigodne poklone štićenicima.

– Po tradiciji, u utorak od 11 do 15 časova priredićemo bogat kulturno-umjetnički program, smotru autohtonih sorti konja kao i vožnju fijakera od Nove pijace do tvrđave “Kastel”. Za njih smo pripremili nagrade i pehare. U Banjaluku će doći pedesetak konja iz regiona. Za posjetioce biće služen kuvani pasulj a igrom i pjesmom uveseliće ih članovi Kulturno-umjetničkog društva “Piskavica” – rekao je Bilanović.

Prema njegovim riječima, ove godine najveća gradska pijaca obilježava i 90 godina odstojanja.

– Predstojeća proslava je način da zahvalimo poslovnim partnerima i svim građanima na obostranom povjerenju. Takođe, ovo je prilika da se prisjetimo tradicije održavanja “duhovskih vašara”, kao preteče tržničke djelatnosti koja datira još iz 17. vijeka – kazao je Bilanović.

Rukovodilac komercijalnog sektora u “Tržnici” Slobodanka Gaćanović rekla je da je slogan “Tradicija, zdravlje, kvalitet i prijateljstvo” ono čega se ovo preduzeće drži u svom poslovanju.

– Ovo je i dalje mjesto gdje se prodaju domaći prehrambeni proizvodi i zdrava hrana sa prostora Republike Srpske. Iako nismo zakonski obavezni, radimo kontrolu proizvoda koji se prodaju na našim štandovima i rezultati pokazuju da je hrana bezbjedna za upotrebu. Pored toga, konstantno organizujemo i niz humanitarnih akcija – navela je Gaćanovićeva.

Istakla je da je “Dan za hvala” veliki događaj koji privlači turiste iz drugih gradova i da od prošle imaju podršku i Turističke organizacije grada.

– Podsjetićemo posjetioce kako se nekada živjelo, radilo, trgovalo i okupljalo na vašarima – kazala je Gaćanovićeva.

Poslovanje

Slobodanka Gaćanović istakla je da “Tržnica” u prethodnih šest godina bilježi sve bolje poslovne rezultate.

– Imamo zelene i robne pijace na prostoru od 20.000 metara kvadratnih i nekoliko njih u Srpskoj. Pored tržničkih usluga bavimo se i trgovinom na veliko i malo kao i ugostiteljstvom. Trenutno imamo 128 radnika, i moram da istaknem da su svi uredno prijavljeni i niko nije na minimalcu – rekla je Gaćanovićeva.

(Glas Srpske)