Magazin 30.09.2016.

Danas “Noć istraživača”: Pročitajte program

ČITANJE: 3 minute

Petu godinu za redom u Banjaluci se obilježava već prepoznatljiva najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska Noć istraživača 2016”. Ove godine manifestacija će biti realizovana pod sloganom “Otkrijte nepoznato”, danas sa početkom u 17 časova na nekoliko različitih lokacija.

Noć istraživača može biti razlog za nešto drugačiji izlazak u petak naveče, a organizatori navode da su dobrodošli svi – i veliki i mali posjetioci!

Saznajte kako stvari funkcionišu, upoznajte se sa naukom koja stoji iza svakodnevnih pojava, pogledajte različite demonstracije, okušajte se u eksperimentima, pitajte naučnike sve što vas interesuje, učestvujte u naučnim igricama, kvizovima ili se okušajte u lovu na blago.

“Ukoliko biste mogli biti heroj, koju super moć biste imali? Da li biste pronašli lijek za rak, da li biste letjeli u svemir, ili biste ronili duboko u okean, gdje niko do sada nije bio? To je ono što naučnici rade – upravljaju putovanjem sve do nepoznatog. Pozivamo vas sve da nam se pridružite na putu nauke, sutra na ‘Evropskoj Noći istraživača’, istakla je Aiste Lehmann, direktorka “Noći istraživača”.

Posjetioci u Banjaluci će ove godine imati priliku posjetiti: Sajam nauke i tehnike u okviru koga ih očekuju demonstracije naučno-istraživačkih postignuća kroz koje će praktično i na interesentan način biti predstavljena nauka na djelu; Interesantna naučna predavanja i debate – veliki naučnici koji se bave važnim i cool naučnim oblastima čija izlaganja vas neće ostaviti ravnodušnim; Edukativni info kutak, te Takmičenje za srednje škole kroz koje će srednjoškolci predstaviti svoje naučno-istraživacke radove.

Svečana ceremonija i centralni dio manifestacije će biti održan u banjalučkom Domu omladine, a ne propustite posjetiti ni Univerzitet za poslovne studije gdje vas očekuju prave naučne poslastice, te banjalučku Tehničku školu čiji profesori i učenici će vas oduševiti svojim znanjem i veoma korisnim i aktuelnim radionicima i simulacijama koje su za vas pripremili.

O važnosti ove manifestacije mnogo govori i činjenica da su vrata ovogodišnjoj Noći istraživača otvorile sve važne banjalučke kulturne institucije. Tako će posjetioci ovogodišnje manifestacije u Banjaluci u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske imati priliku posjetiti vođenje kroz postavku Izložbe Muzeja Nikole Tesle iz Beograda “160 godina od rođenja Nikole Tesle”; Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske pripremio je vođenje kroz izložbu Marije Dragojlović “Fragmenti vremena” – istraživački pristup savremenoj fotografiji”, te će u njihovim prostorijama biti postavka popularnog Mobilnog planetarijuma koji će nam predstaviti gosti iz Astronomskog društva Ruđer Bošković iz Beograda; Muzej Republike Srpske će nas dočekati sa izložbom “Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika”, Dječije pozorište Republike Srpske će nas dočekati jedinstvenom izložbom “Muzeja lutaka”, a Narodno pozorište Republike Srpske će obezijediti ulaznice za najuspješnije učesnike potrage za blagom u okviru manifestacije.

Ljubitelji nauke, umjetnosti i otkrivanja nepoznatog će uživati u Banjaluci tokom petka, 30. septembra, jer će se širi centar grada pretvoriti u pravu riznicu znanja i nauke. Detaljan program manifestacije potražite na www.nocistrazivaca.ba

programbl