Magazin 08.01.2017.

Danas se otvara izložba “Srpski ikonopis od 16. do 18. vijeka”

ČITANJE: 2 minute

Izložba “Srpski ikonopis od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira sa područja BiH” biće otvorena danas u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) u Banjaluci u okviru obilježavanja Dana Republike.

Na izložbi će biti predstavljene 43 ikone neprocjenjive umjetničke i materijalne vrijednosti koje su dio kulturne i duhovne baštine srpskog naroda.

Postavka obuhvata ikone i carske dveri iz manastira Žitomislić, Dobrun, Lomnica, te ikone iz crkava i manastira u Foči, Čajniču, Visokom, Livnu, Sarajevu, Busovači, Trebinju, Gomionici i crkve brvnare iz sela Blaškog.

Izložbu je, zahvaljujući razumijevanju institucija Republike Srpske, predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i entuzijasta, priredila ANURS, u saradnji sa Muzejom SPC iz Beograda, Muzejom Republike Srpske i Republičkim sekreterijatom za vjere.

Autori izložbe su akademik Milivoje Unković, istoričar umjetnosti LJiljana Ševo
i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Unković je ranije rekao da je koncepcija izložbe zaštita i restauracija naše kulturne baštine, koja je hitno potrebna.

“Ova izložba pokazuje i šta se dešava sa kulturnim blagom koje nije obuhvaćeno zaštitom i konzervacijom”, kaže Unković.

On je naglasio da se nijedan muzej u svijetu ne bi postidio da u svojim salama ima ovakvu postavku i zahvalio vladikama Srpske pravoslavne crkve (SPC) Jefremu, Hrizostomu, Atanasiju i Grigoriju, koji su podržali izložbu.

Izložbu, koja će biti otvorena do 8. marta, prati i luksuzni katalog na srpskom, engleskom i ruskom jeziku koji ima 84 strane i fotografije svih izloženih ikona.

Planirano je da ikone budu postavljene i u Trebinju i Bijeljini, a Pedagoški zavod Srpske bi trebalo da uputi dopis školama da, u okviru svojih programa, organizovano posjete ovu izložbu.

Izložba će biti otvorena danas u 18 časova u Galeriji ANURS-a.

(Agencije)