Magazin 14.09.2016.

Dašak svjetske animacije dolazi u Banjaluku

ČITANJE: 2 minute

Odsjek za animirani film Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci iznjedrio je veliki broj talenata koji bavljenjem animacijom i animiranim filmom teže da pariraju svjetskim školama animacije.

Svoje znanje i talenat prikazaće kroz filmove, ali i druge pomno osmišljene programe na Devetom međunarodnom festivalu animiranog filma Banjaluka 2016. Otvaranje festivala, koji će biti održan od 23. do 28. oktobra, pratiće interesantan performans, koji pripremaju studenti i profesori Odsjeka animiranog filma.

– Ove godine imaćemo vrhunsku selekciju, jer su nam se na festival prijavili autori koji su svoje filmove prikazali na najvećim svjetskim festivalima. Tako da nas ove godine očekuje vrhunski takmičarski program iz rekordnog broja država – rekao je direktor festivala Goran Dujaković.

Na konkurs je prijavljeno 478 filmova, iz 39 država, a stručna komisija je izabrala 44 filma za glavni i deset za dječji takmičarski program.

Najviše prijavljenih filmova stiglo je iz zemalja sa tradicionalno najznačajnijom produkcijom animiranog filma, a to su: Francuska, Poljska, Hrvatska, Španija, Kanada i Rusija. U okviru programa panorama biće prikazano 19 filmova, od koga je jedan film iz BiH, a publiku očekuje i program zagrebačke i vranjanske škole animiranog filma.

Kada je u pitanju zatvaranje finansijske konstrukcije festivala, Dujaković ističe da nikada nije bila gora situacija.

– Ipak, potrudićemo se da festival bude realizovan, bez obzira na neizvjesne finansije. Još nismo dobili sredstva ni od prošle godine, a ni za ovu nisu izvjesna sredstva resornog ministarstva – kazao je Dujaković i dodao da im je u susret izašao jedino grad Banjaluka, ali da ta sredstva nisu dovoljna za realizaciju festivala u punom kapacitetu.

O najboljima ovogodišnjeg izdanja festivala odlučivaće stručni žiri, čija će imena naknadno biti saopštena.

Prateći program

– Još smo u pregovorima da dobijemo jedan zaista respektabilan svjetski program, a u pitanju je Sovjetski propagandni film, period prije rata i sam Drugi svjetski rat, koji će biti dio glavnog programa “Animafesta”. Nadamo se da ćemo uspjeti da dovedemo i ugledne goste koji će predstaviti ovaj vrhunski program – najavio je Goran Dujaković.

(Glas Srpske)