Magazin 07.03.2016.

Dastin Hofman: Bio sam autsajder, došao sam u Njujork i čistio toalete

ČITANJE: 2 minute
dastin hofman
Američki glumac Dastin Hofman dva puta je držao zlatnog kipića Oscara u svojim rukama, pet puta Zlatni globus, tri BAFTA-e i jednog Emmyja. Prije velike svjetske slave koju je stekao svojim ostvarenjima u filmova, Hoffman se baš i nije mogao pohvaliti svime onim što je radio kada je došao u Njujork.

Glumac nije bio na ovogodišnjoj dodjeli filmske nagrade Oscar jer je gledao košarkaški susret između New York Knicksa i Miami Heata.

Jedan od njegovih prijatelja Spike Lee kaže da ga je Hoffman zabrinuto gledao dok je ovaj bio obučen u smoking.

Iako je dva puta osvojio Oscara za najboljeg glumca, u filmovima “Kramer vs Kramer” 1980. godine i “Rain man” 1989. godine – čini se da je premalo, kada se u obzir uzmu svi filmovi u kojima je igrao.

Kada je u pitanju ovogodišnja dodjela Oscara, glumac je kratko prokomentirao: “Nisam bio pozvan, nisam bio nominovan i nikada ne bih otišao samo onako”.

Hoffman je često nesiguran u svoje mišljenje i uvjeren je da će svaki njegov posao biti posljednji.

– Ne možete izbrisati prvih deset godina svog života, one ostaju s vama- kazao je.

Hoffman (78) kaže da se često voli prisjetiti svojih početaka i vratiti se korijenima. Ističe da nikada nije trebao da bude filmska zvijezda, a iako je rođen u Los Angelesu, osjeća se kao pravi Njujorčanin. U veliki grad stigao je s 20 godina, kada je i počela njegova glumačka karijera.

– Bilo je dosta antisemitizma u Los Angelesu i mislio sam da je Njujork na neki način više asimiliran- kaže on.

Hofman je znao da je na pravom mjestu čim je izašao iz autobusa i vidio nekoga kako vrši nuždu pored automobila usred bijela dana. Pomislio je: “Da, nisam više u plastičnom okruženju”.

(Klix)