Magazin 08.03.2016.

Davanjem kikirikija bebama smanjujete mogućnost od alergija

ČITANJE: 1 minuta
kikiriki
Dvije nove studije ukazuju na činjenicu da hranjenje beba kikirikijem ili drugim namirnicama koje mogu da izazovu alergiju pružaju veću vjerovatnoću zaštite, a ne stvaranja problema.

Jedna studija je pokazala da rana prevencija odnosno davanje bebama namirnice koje mogu da izazovu alegrije, zapravo ima dugotrajne pozitivne rezultate.

Otkriveno je da ovakva zaštita od alergija traje najmanje do pete godine i ne nestaje čak i kada djeca prestanu da jedu kikiriki.

Druga nova studija sugeriše da bi ovakva strategija mogla da bude djelotvorna i kada su jaja u pitanju.

Ustanovljeno je da su alegrije na kikiriki i jaja rjeđe kod djece koja su počela da jedu ove namirnice sa tri mjeseca starosti nego kod one koja su pila samo majčino mleko. Naravno misli se na namirnice poput kikiriki-putera i grickalica koje u sebi imaju kikiriki, poput smokija, a koje su pogodne za djecu malog uzrasta.

Alergije na hranu su postale uobičajene, potencijalno ozbiljne, a nekada i smrtonosne. One postaju veoma zastupljene kod djece, a utiču na osam odsto djece uzrasta ispod tri godine.

Zbog toga naučnici sada smatraju da sve bebe kojima testovi na alergiju ne pokažu reakcije na kikiriki treba da jedu ovu namirnicu.

(Time.com)