Magazin 06.06.2017.

Defile konja u Banjaluci: Najljepši fijaker Drage Krunića

ČITANJE: 2 minute

Na oduševljenje mnogobrojnih građana, danas je ulicama grada prodefilovalo oko 20 fijakera i oživjelo tradiciju nekadašnjih duhovskih vašara povodom Duhovskog utorka i 19. manifestacije “Dan za hvala” koju organizuje “Tržnica”.

Fijaker Drage Krunića iz Bosanskog Milanovca, kod Sanskog Mosta, proglašen i ove, kao i prošle, godine najljepšim.

Krunić je pobijedio i u kategoriji za najljepši kokpit. Najbolja tradicionalna konjska zaprega vlasništvo je Zorana Bubalja, najbolje grlo Adisa Šehovića, a najljepši su lipicaneri Nihada Iriškića.

“Ovom manifestacijom, vožnjom fijakera i tradicionalnim nacionalnim običajima nastojimo da približimo našem narodu uspomene na nekadašnja vremena, da oživimo duhovske vašare koji su stoljećima organizovani u blizini tvrđave Kastel i današnje lokacije ‘Tržnice'”, rekao je Nemanja Bilanović, generalni direktor “Tržnice”.

Dodao je da ove godine slave 90 godina postojanja i rada i da su danas dobar, zdrav kolektiv koji uspješno posluje i ima 130 radnika.

Dragan Guzijan iz Banjaluke, koji je fijakerom i prelijepim parom konja došao na ovu manifestaciju, rekao je da su njegovi djedovi imali konje, a da je on nastavio tu tradiciju.

“Ranije su konji služili za oranje, brnanje, prevoz do bolnice, a sada nama ljubiteljima konja služe za vožnju fijakerima. Moji su konji bili nagrađivani prošle i pretprošle godine. Konkurencija je velika. Bitno je učestvovati, a pobijedio je najbolji”, rekao je Guzijan.

Vlado Šipka, penzioner sa Petrićevca, rekao je da pijacu posjećuje svaki dan.

“To je nešto naše najbogatije, jer ovo što mi ovdje imamo, to nema nigdje na svijetu”, rekao je Šipka.

Ostoja Barašin rekao je da “Tržnica” predstavlja značajan turistički elemenat, jer veliki broj turista koji dođe u Banjaluku nikada ne prođe kroz nju a da ne svrati na gradsku tržnicu.

“Ona predstavlja mjesto gdje svaki građanin može naći ono što mu treba, određeni proizvod, cijenu, može riješiti sve ono što ne može na drugim mjestima”, rekao je Barašin i dodao da bi za turizam u gradu bilo značajno da u ponudi imaju svaki dan vožnju fijakerom.

konji
konji defile
dan za hvala trznica
defile konja u banjaluci

(Nezavisne/Foto: J. Đurđević)