Magazin 22.07.2016.

“Demofest” privlači sve više inostranih gostiju u Banjaluku

ČITANJE: 2 minute

Zidine Kastela bile su skoro tijesne da prime sve one koji su došli na otvaranje devetog Demofesta.

Dan kasnije, vrijedno se radi na uklanjanju tragova kako bi sve bilo uredno i čisto za nastavak festivala. Muzička podrška radnicima stigla je sa bine gdje se jedan od 33 takmičarska benda uštimavao za svoj nastup. Muzika je na Demofestu u prvom planu, ali značaj festivala premašuje samo dobro odsvirane akorde na bini.

“Tu se skupe ljudi iz šire regije. Komunikacija je licem u lice. Stvaraju se zdrave i ozbiljne veze medju ljudima, kroz šeranje ideje. Ne vidim ništa zdravije od toga”, rekao je Mladen Badovinac, član grupe TBF.

Dobar zvuk daleko se čuje, a onaj se Demofesta stigao je i do Australije. Organizotri nam kažu da su u Banjaluku stigli gosti iz ove zemlje. Prevalili su pola svijeta, kako bi uživali u muzici jednog od hedlajnera festivala – benda Mando Diao. Australijance ipak nismo sreli, ali zato jesmo holandski par Den i Ester. Banjaluka je jedna od njihovih stanica na proputovanju Evropom, a za Demo fest čuli su već ranije.

“Čuli smo od naših prijatelja za Demofest, a i ovdje kako vidim za sada svi pričaju o tome Drago nam je što smo stigli u pravom trenutku i sigurno ćemo da odemo”, kaže Den iz Amsterdama.

Kad su već u Banjaluci, kažu ostaviće i koju marku za neki suvenir i uspomenu. Jednu već imaju.

“Grad je zaista divan. Oduševilo me što je pun zelenila, na svakom koraku. Kada smo stigli popili smo kafu koja je bila fenomenalna. Vjerujem da ćemo uživati ovdje narednih dana”, kaže Ester iz Amsterdama.

Tako će i Holanđani biti među publikom na Kastelu. Polako, ali sigurno, Demofest je za devet godina izrastao u prepoznatljivi simbol Banjaluke. O tome svjedoči i sve veći broj inostranih gostiju koji dođe za vrijeme održavanja festivala. Skoro svake godine njih više od 300. Naći krevet viška u hotelima i hostelima, predstvlja gotovo nemoguću misiju.

“Mislim da je Demofest itekako pomogao razvoju turizma kakvog takvog. Brojni hosteli su otvoreni zbog Demofesta. Svi hotelski i hostelski kapaciteti su popunjeni. Evo sada me zove bend ‘Huti ota tre’ koji hoće da ostane iako nisu prošli i ne mogu da nađu smještaj”, kazala je Brankica Raković, portparol Demofesta.

Za to vrijeme, u banjalučkim kafićima u centru grada kažu nam kroz šalu, da im Demofest kvari posao jer s mrakom svi pohrle na tvrđavu Kastel. I večeras će nema sumnje. Banjaluka ima svoju zvijezdu večeri. Prvi put pred publikom u svom gradu, zasviraće Nikola Pejaković Kolja sa svojim Grobovlasnicima.

(ATV)