Magazin 17.03.2017.

Devet decenija ispunjeno narodnom igrom i pjesmom

ČITANJE: 1 minuta

Muzikom, pjesmom, glumom i sjećanjem na bogatu istoriju Radničko kulturno-umjetničko društvo “Pelagić” obilježilo je devet decenija postojanja.

Koncertna dvorana Banskog dvora bila je u srijedu uveče puna poštovalaca ovog društva koji su došli da uživaju u bogatom programu svečane akademije priređene povodom jubileja.

Predsjednik RKUD “Pelagić” Milenko Savanović kazao je da, s obzirom na bogatu istoriju, nije bilo teško osmisliti program svečane akademije.

– Ovo je veliki jubilej, a samim tim i ogroman ponos za sve nas koji smo dio “Pelagića”, ali i za one koji su to nekada bili. Za ovih devet decenija kroz naše društvo je prošlo na hiljade ljubitelja folklora i narodnih pjesama, entuzijasta i vrhunskih muzičara. Sve te generacije su jedan lijepi dio svog života utkale u ovo što smo mi predstavili na svečanoj akademiji – kazao je Savanović.

Dodao je da “Pelagić” posjeduje neprocjenjiv fundus narodnih nošnji, veliki broj originalnih kostima, ali i sjajan folklorni ansambl, orkestar, dječije folklorne grupe, te pjevačke ansamble i vokalne soliste.

– Vjerujem da će vrijeme koje je pred “Pelagićem” ispuniti kao i dosada igra i pjesma. Nastavićemo da čuvamo tradiciju i narodne običaje od zaborava, ali i za nova pokoljenja koja dolaze i koja će biti odana folkloru – kazao je Savanović.

(Glas)