Magazin 27.05.2016.

Devet dobrih razloga da baš svakog dana grickate kikiriki

ČITANJE: 4 minute

Kikiriki spada u porodicu mahunarki, a bogat je vitaminima i mineralima koji pogoduju zdravlju. Ipak, birajte onaj koji nije previše masan, ali ni slan, kako ne biste naškodili funkcionisanju organizma.

1. Poboljšava krvnu sliku i štiti srce Neprženom kikirikiju, odnosno onom u kori, nisu industrijski dodate masnoće i soli pa je samim tim prirodna i zdrava namirnica koja ima brojna nutritivna svojstva. Kikiriki je bogat zdravim masnoćama koje snižavaju štetni holesterol, te tako štite srce i cjelokupan kardiovaskularni sistem. Kikiriki sadrži i amino kiselinu arginin koji opušta krve sudove i na taj način reguliše krvi pritisak. Pored toga, agrinin ima ključnu ulogu u stvaranju azotnog oksida koji štiti organizam od uzročnika tuberkuloze. Takođe, kikiriki je odličan za krv jer sadrži gvožđe, a njegovim redovnim konzumiranjem možete iskoreniti anemiju.

2. Reguliše šećer i štiti od raka Jedna studija pokazala je da redovan unos kikirikija ili maslaca od ovih plodova u organizam može uravnotežiti nivo šećera u krvi i tako sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2. Orašasti plodovi, takođe, kod žena održavaju nivo hormona u ravnoteži, te i sprečavaju nastanak raka, naročito karcinoma dojke.

3. Ubzava metabolizam i podstiče mršavljenje Kikiriki je jedna od najzdravijih grickalica, a, između ostalog, on je i odličan saveznik u mršavljenju. Orašasto voće sadrži alfa-linoleinske kiseline koje pomažu u ubrzavanju metabolizma, a bogato je i vlaknima i na taj način pomaže da smanjite ukupni unos kalorija, te i da ih brže sagorite. Kikiriki je, naime, pogodan za ubrzavanje metabolizma, jer izaziva jaku termičku reakciju, što znači da organizam tokom njegovog varenja sagorijeva i dodatne kalorije. Ako osjetite glad između obroka, zaboravite na čokoladu i čips već posegnite za ovom slasnom grickalicom. Međutim, vodite računa da ne pretjerate s količinom, preporučena dnevna doza je šaka orašastog voća dnevno.

4. Bolje pamćenje Ove grickalice su odlična hrana za mozak jer sadrže vitamin B3 i omega 3 masne kiseline koje  su neophodne za pravilno funkcionisanje moždanih ćelija, te koje podstiču rad cijelog organa, što kao rezultat ima bolju memoriju. Kikiriki je bogat izvor i vitamina E koji, takođe, pozitivno utiče na intelektualne sposobnosti i čuva mentalno zdravlje.

5. Protiv depresije i za bolje raspoloženje Vitamin E koji orašasti plodovi sadrže snažan su antioksidans koji ima važnu ulogu i u jačanju imunog sistema. Poznato je da pacijenti s dijagnostifikovanom depresijom imaju manjak vitamina E u organizmu, stoga je vrlo važno pobrinuti se za svoje mentalno zdravlje i osigurati dovoljne količine ovog vitamina. Orašasti plodovi su prava superhrana jer su trostruka zaštita od depresije – bogati su proteinima i amino kiselinama, zdravim mastima i triptofanom koji povećava nivo serotonina, poznatog kao hormon sreće. U njima se nalaze i značajne količine magnezijuma koje teško apsorbujemo iz hrane, a koji je veoma važan u borbi protiv svakodnevnog stresa. Stoga, neka orašasti plodovi budu vaš izbor za užinu svakog dana.

6. Zdrave oči i bolji vid Vitamin E i omega-3 masne kiseline ključni su sastojci kikirikija. Vitamin E dokazano odlaže navlačenje mrene i senilne makularne degeneracije, a osobe koje imaju niske nivoe omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) vjerovatno su razvile bolesti oka kao što su dijabetička retinopatija, kao i oštećenja krvnih sudova mrežnjače koja mogu uzrokovati slijepilo.

7. Više energije  Dozrevanje ploda u zaštitnoj ljuski omogućava kikirikiju da zadrži sve hranljive materije, uključujući i važne minerale poput cinka i gvožđa što doprinosi zdravlju cijelog organizma. Ukoliko ste primjetili da se često bez povoda osjećate mrzovoljno, letargično i da ste lišeni energije, puter od kikirikija u kombinaciji s bananama može biti vaš dobar saveznik i pomoći vam da se “dignete na noge”. Masnoća i proteini koje puter od kikirikija sadrži, u kombinaciji s vitaminima i mineralima iz banane pružaju koncentrovani izvor energije. Kao hrana bogata proteinima, dok ga jedete duže ćete se osjećati sitim. Ako redovno vježbate, ova namirnica će vam odlično doći jer proteini učestvuju u izgradnji mišića, a kikiriku puter ga ima dosta.

8. Podmlađuju kožu Namirnice bogate zdravim mastima poput orašastih plodova pomažu u hidrataciji kože i time sprečavaju njeno preuranjeno starenje. Oni obiluju vitaminom E, snažnim antioksidansom koji štiti kožu od oksidativnog stresa i preuranjenog starenja. Masti koje sadrže savršene su za sve sa suvom i osjetljivom kožom.

9. Pozitivno utiče na potenciju Vitamin E i dobre masnoće kojih u kikirikiju ima u izobilju stimuliše funkciju polnih žlijezda i pozitivno utiče na potenciju, a kod muškaraca jačaju seksualni nagon. Naime, ova grickalica poboljšava odnos dobrih i loših masnoća u krvi i doprinosi boljoj cirkulaciji, pa samim tim pozitivno utiče i na erekciju.

(Ljepota i zdravlje)