Magazin 21.07.2016.

Dječija biblioteka Borik: Filmske priče u kući od slova

ČITANJE: 3 minute

Carstvo pisanih avantura uokvireno najljepšim bojama i ukrašeno osmijesima mališana – to je slika Dječije biblioteke “Borik” u Banjaluci, u kojoj i za vrijeme raspusta vrvi kao u košnici.

Djevojčice i dječaci na književne junake ne zaboravljaju ni tokom ljeta, a svakog utorka u 18 časova sa radošću dolaze u ljetnje kino. Tako u ovoj kući od slova oživljava još jedan svijet umjetnosti, najljepše ekranizovane priče za djecu. Riječ je o jedinoj dječijoj biblioteci u Banjaluci koja je pravi mali raj za najmlađe ljubitelje knjige.

– Ljetnje kino je naša tradicija u periodu zimskog i ljetnjeg raspusta, kada se odmaramo od drugih dešavanja u Dječijoj biblioteci. Djeca sama donesu CD-ove i predlažu filmove koje žele da gledaju i onda glasanjem vršimo odabir. Trudimo se da napravimo pravi kino ugođaj, zamračimo prostoriju, pogasimo svjetla, čak dozvolimo i grickalice – ispričala je magistar bibliotekarstva Aleksandra Čvorović, a u istinitost njenih riječi uvjerili smo se kada su djeca gledala film o maloj zebri “Kumba”.

U ambijentu koji podsjeća na bioskop mališani su zaplovili u još jednu čaroliju. Na ljetnjem kinu bude oko desetak mališana, nekad više, nekad manje, što zavisi i od vremenskih prilika i od godišnjih odmora. Ovog puta u projekciji su uživali Ana, Milica, Zorana, Anabela, Marija, Lav, Leonora, Sara, Stefan, Strahinja, Vjera i Mila.

– Obično se odlučimo za dugometražne sinhronizovane crtane filmove i igrana ostvarenja za djecu. Kada biblioteka predlaže filmove, trudimo se da to budu naslovi snimljeni po poznatim knjigama za djecu – objašnjava Čvorovićeva.

Biblioteka ima oko 800 članova, a članska karta traje godinu, računajući od datuma kada je izdata.

– Prethodnih godina upisivali smo djecu samo za tu kalendarsku godinu i kada ona istekne članstvo se obnavlja. Mislili smo da je ovaj novi pristup prihvatljiviji i da će nam donijeti još više čitalaca – kaže Čvorovićeva.

U moru naslova koji se nalaze na policama biblioteke predlaže one koji su posebno vrijedni.

– Preporučujem autore sa domaćeg govornog područja koji su zabavni đeci. To su Robert Takarič, Gradimir Stojković (sve njihove knjige), zatim Bojan Ljubenović “Knjiga za zaljubljene dečake” i “Knjiga za zaljubljene devojčice”, kao i Mimi Vlaović “Pidžie”. Takođe i knjige Jelene Kojović-Tepić – izbor je Aleksandre Čvorović.

Smatra da ne treba zanemariti ni knjige koje su već odavno omiljene širom planete.

– Što se tiče klasične literature, a koja ne spada u lektiru, preporučujem sve naslove Marka Tvena i Žila Verna, zatim knjige Aleksandra Dime (“Grof Monte Kristo”, “Tri musketara”…), Rađarda Kiplinga (“Knjiga o Džungli”), Roalda Dala (“Vještice”, “Čudesna medicina”, “Čarli i fabrika čokolade”…). Treba pročitati i “Dnevnik Ane Frank” i “Mi đeca sa stanice Zoo” – savjetuje Čvorovićeva.

Primjećuje da su djeca ljeti opuštenija i vole da čitaju knjige za zabavu, koje ih mnogo ne opterećuju i nisu vezane za školu i učenje.

– Mališani posjećuju i čitaonicu, čitaju enciklopedije, časopise, provode vrijeme i u internet klubu biblioteke, igraju društvene igre i slično – kaže Čvorovićeva.

Najavila je da će na jesen opet imati brojne aktivnosti, kao što su psihološka radionica, mala škola engleskog jezika i škola slikanja. Mališane će obradovati i radionica kreativnog pisanja, zabavno učenje za predškolce, mala škola njemačkog jezika, dramska radionica i savjetovalište za tinejdžere.

Popularne knjige

– Najčitanije knjige ove godine u biblioteci “Borik” su “Dnevnik šonjavka” (u nastavcima) Džefa Kinija, “Ljubav preko mobilnog” Bjanke Minte-Konig, “Smaragdni atlas” Džona Stivensa. Popularni su i serijali Rika Riordana “Persi Džekson i bogovi Olimpa”, kao i sva đela nezaobilaznog Džeronima Stiltona – kaže Aleksandra Čvorović.

(Glas Srpske)