Magazin 10.03.2017.

Dječije pozorište domaćin umjetnicima iz Čikaga: Snovi o boljem životu u Malom dućanu strave

ČITANJE: 2 minute

Mjuzikl “Mali dućan strave” u izvođenju umjetnika iz Čikaga banjalučka publika imaće priliku da pogleda 20. marta na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

“Delfin šou” Univerziteta Nortvestern iz Čikaga, koji ove godine slavi 75 godina postojanja, “Mali dućan strave” izvešće u četiri grada u Republici Srpskoj i BiH. Turneja je dio kulturno-diplomatskog programa Ambasade SAD u BiH i ovaj mjuzikl biće prvi put izveden za domaću publiku.

Pored predstava u Banjaluci, Doboju, Mostaru i Sarajevu, studenti će voditi i radionice sa studentima akademije umjetnosti i upoznati druge pozorišne stručnjake u državi.

– Ovo je zaista prilika koja se pruža jednom u životu i jedva čekam da vidim našu malu luckastu predstavu na evropskoj sceni – rekla je producent Džejni Dikerson.

Svi koji dođu da pogledaju mjuzikl susrešće se sa pričom čiji je glavni junak siromašni mladić Simor Krelborn, koji radi u cvjećari i sanja o boljem životu sa svojom simpatijom Odri.

– Veliko nam je zadovoljstvo dovesti “Delfin šou” Univerziteta Nortvestern u BiH – kaže ataše za kulturu Ambasade SAD u Sarajevu Elizabet Blumental.

Podsjeća da je mjuzikl izrazito američka umjetnička forma i da je “Mali dućan strave” odličan primjer ovog žanra.

– Činjenica da “Delfin šou” produkciju vode sami studenti šalje pozitivnu poruku mladima o tome da mnogo možemo postići ako smo angažovani i posvećeni – rekla je Elizabet Blumental.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević ističe da ga raduje činjenica što je ova teatarska kuća domaćin umjetnicima iz Čikaga.

– Kada su birali scene na kojima će izvoditi ovaj mjuzikl, odlučili su se za našu scenu jer je tehnički najbolja. Zadovoljni smo što smo u organizaciji jednog tako značajnog projekta Univerziteta Nortvestern, koji je među deset najboljih univerziteta. Njihova produkcija je poznata, a iznjedrili su i mnoge značajne glumce kao što je Voren Biti – naglašava Bjelošević.

Početak saradnje

Predrag Bjelošević kaže da je ovo samo početak saradnje sa Univerzitetom Nortvestern iz Čikaga.

– Potrudićemo se da upoznamo goste i sa našom produkcijom i planirali smo da prisustvuju izvođenju predstave “Folklorna magija” – rekao je Bjelošević.

(Glas)