Magazin 09.09.2016.

Dječije pozorište RS: Priča o pubertetu privukla pažnju tinejdžera

ČITANJE: 2 minute

Onaj period života kada vam se čini da vas niko na svijetu ne razumije, a ni vi sami sebe, kada su vam iz nekog razloga svi krivi, pa vas toliko nerviraju da možete plakati i smijati se u isto vrijeme, period “ludih godina” i kako se u tom svijetu uzburkanih misli snašla trinaestogodišnja Smiljana, imala je priliku da pogleda publika na premijeri komada “Kočoperitis” u Dječijem pozorištu RS.

Reakcije tinejdžera, ali i njihovih roditelja na komad koji je režirao Goran Damjanac, u utorak uveče pokazale su da će ova tinejdžerska priča biti predstava koju će publika voljeti.

Spajajući dvije priče u jednu, reditelj i njegov kreativni tim uspjeli su u svojoj namjeri da se mališani dobro zabave i nasmiju sami sebi, jer je scena ove večeri bila kao ogledalo, ali i da se edukuju. Salom su zvonili izrazi koje savremena omladina koristi, kao što su “omg”, “vtf”, prštali su selfiji na sve strane, a sve je to izgledalo kao generalna proba za predstavu, gdje su svi prisutni mogli da vide šta se dešava iz kulisa i kako u stvari nastaje pozorišni komad.

Reditelj Damjanac nije krio zadovoljstvo poslije premijere, jer su mu reakcije publike potvrdile da se sav trud uložen u postavku ove predstave tokom posljednja tri mjeseca isplatio.

– Jako sam zadovoljan reakcijama publike, zato što sam i u najavi rekao da je ovo predstava za osnovce, starije osnovce i njihove roditelje. Na premijeri smo i doživjeli to da reaguju na mnoge scene, na koje bi i trebalo i da su im drage – istakao je Damjanac.

Srećan je i što je sala bila ispunjena do posljednjeg mjesta i ponosan na ansambl koji je odigrao fantastično.

Glumica Smiljana Marinković, koja se našla u koži lika sa svojim imenom, tinejdžerke koja traži odgovore u sebi i oko sebe, takođe je zadovoljna prijemom komada kod publike.

– Divan je doživljaj kada je sala ispunjena do poslednjeg mesta. Posle predstave mališani su nam odmah prilazili da se fotografišu i kažu da im je bilo lepo, što me zaista usrećilo – ističe Smiljana.

Proces rada, koji je, kako kaže, bio iz tri segmenta, gdje su se nadopunjavali koreografija, muzika i glumačke vježbe, za nju je bio jako zabavan.

– Nisam često radila na taj način, pa mi je ovo bilo lepo i zabavno iskustvo. O ansamblu Dječijeg pozorišta RS ne treba mnogo govoriti, oni su zaista neverovatni, kreativni i jako sposobni – naglasila je Marinkovićeva.

Uloge u komadu ostvarili su i Aleksandar Blanić, Ana Anđelić, Svjetlana Andrić, Božana Bijelić, Dragan Banjac, Duško Mazalica. Sa njima su daske dijelili i Đurđa Babić, Zorana Šuman i Željko Milićević.

(Glas Srpske)