Region 14.06.2021.

DODIK: Borko postavljao ultimatum, izbacio sam ga iz kabineta, STEFANOVIĆ: Tragikomično

ČITANJE: 2 minute

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik gostovao je u emisiji “Ćirilica” koju vodi Milomir Marić.

Dodik je rekao da je Borko Stefanović, dok je bio na vlasti sa Borisom Tadićem, vršio svojevremeno pritisak na njega, prenosi republika.rs, portal Srpskog telegrafa.

– Negde se pojavio oko pola 11 i sa vrata meni rekao da moram nešto da uradim i da je to crvena linija… Ne znam šta je bilo. Ja njemu kažem: “Slušaj, okreći se! Imaš 20 minuta da izađeš iz Republike Srpske. Ja odem u Stejt department, pa oni ne smeju tako sa mnom da razgovaraju! Ti da mi tako govoriš?! Izlazi odavde”! Tako je bilo – rekao je Milorad Dodik.

On kaže da je za vreme bivše vlasti u Srbiji bilo pritisaka na njega.

Dodik je rekao da Borko Stefanović danas “nešto glumata po opoziciji”.

Stefanović reagovao otvorenim pismom

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović uputio je otvoreno pismo članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i pozvao ga da prestane da napada i kleveće predstavnike opozicije u Srbiji, prenosi Beta.

U pismu je Stefanović – raniji član DS-a, a sada funkcioner SSP-a Dragana Đilasa – odbacio Dodikove navode da ga je izbacio iz kabineta jer mu je postavljao ultimatume dok je kao član Vlade Srbije dolazio u Banjaluku kada je Dodik bio predsednik Republike Srpske.

Stefanović je naveo da je kao zvanični predstavnik Srbije išao u zakazane i planirane posete Banjaluci kako bi definisali određene projekte pomoći države Srbije Republici Srpskoj, ali i usaglasili politike vezane pre svega za poštovanje Dejtonskog sporazuma čiji je Srbija garant.

„Ne reagujem ni zbog Vas ni zbog sebe već zbog našeg naroda sa obe strane Drine koji treba da zna da nikada iz Beograda prema Republici Srpskoj nisu išli nikakvi ultimatumi, već smo u često složenim okolnostima radili zajedno kako bi na najbolji način zaštitili interese srpskog naroda, Republike Srbije i Republike Srpske“, napisao je Stefanović.

Stefanović je takođe dodao da ni on, niti bilo koji drugi predstavnik Srbije, nisu doživeli da ih iz Republike Srpske isteruje njen predsednik, i istakao da su tokom njegovih poseta Banjaluci sa Dodikom bili i ministri iz Vlade RS.

„Čitava ta priča oko izbacivanja bi bila komična da nije tragična. A tragična je, jer se i lažne anegdote mogu upotrebiti za podele i antagonizme između našeg naroda, što direktno ugrožava Republiku Srpsku i Srbiju. Tragična je, jer ste Vi svesni tog rizika koji Vas nažalost ne interesuje“, dodao je Stefanović u pismu Dodiku.

(SB)