Magazin 30.03.2017.

Domaći i strani kompozitori pišu djela za Flutete

ČITANJE: 3 minute

Sa koferima punim nota i idejom koja razbija klasičnu formu koncerta umjetnice iz banjalučkog kvarteta “Flutete” uspješno su putovale Republikom Srpskom, a na rasporedu aktivnosti za april upisan je novi projekat “All these premieres/Sve te premijere”.

Flautistkinja Nataša Vukojević, koja je pored Marije Pilipović, Sunčice Lončar i Deane Simić dio ovog zanimljivog ženskog sastava, podijelila je utiske sa nastupa koje su spojile pod naziv “QuatreART Plus”, najavila pripreme za takmičenje u Bratislavi i objasnila šta ih očekuje u novoj muzičkoj priči.

– Koncertom u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra krajem prošle godine započele smo projekat “QuatreART Plus”. Zatim su uslijedili koncerti u Laktašima i Trebinju, a prošle sedmice održale smo koncert u Istočnom Sarajevu, podsjetila je Vukojevićeva.

Publika naviknuta na druženja uz zvuke klasike, a posebno oni koji nisu tako česti gosti u koncertnim salama, doživjeli su prijatno iznenađenje, jer su ove virtuozne muzičarke odlučile da muziku koju izvodi kvartet flauta spoje sa drugim umjetnostima, likovnom i dramskom.

– Naš performans na koncertima u pomenutim gradovima sadržavao je izvođenje djela za traverzo flaute, alt i pikolo, a što je pantomimom, glumom, stihovima i plesom dočarala glumica Milica Dimitrić, koja je publiku odlično uvodila i vodila kroz muzički doživljaj. Njena uloga je doprinijela boljem razumijevanju kompozitorove ideje i ovaj performans je, svakako, jedan neobičan i ne tako čest vid interpretacije muzike. Nadamo se da smo na ovaj način uspjeli da razbijemo klasičnu formu koncerta i, naravno, edukujemo publiku, ispričala je flautistkinja.

Poklanjajući publici snagu svog talenta, zauzvrat su dobijale aplauze i pozitivnu energiju kojom su flautistkinje napunile svoj stvaralački duh i flaute i počele da oživljavaju nove ideje, kakav je i pomenuti projekat “All these premieres/Sve te premijere”.

– Ideja za ovaj projekat se javila nakon ponuda kompozitora koji su željeli da naš kvartet bude prvi u izvođenju njihovih djela. Već nam je na repertoaru djelo “Flutete” banjalučkog kompozitora Dalibora Đukića, a u narednom periodu nam predstoji selekcija kompozicija domaćih i stranih autora koje će biti izvođene u drugoj polovini godine, priča Vukojevićeva.

Ono što sa sigurnošću mogu da najave, dodaje ona, jeste saradnja sa njemačkim kompozitorom koji je upoznat sa radom “Fluteta” i koji piše premijernu kompoziciju za predstojeće koncerte.

– Uglavnom, težimo povezivanju sa drugim umjetnicima i radu na popularizaciji klasične muzike, naročito one za flautu. U planu nam je i takmičenje u Bratislavi, koje će se održati početkom jula, naglasila je flautistkinja.

Za ljude koji se bave umjetnošću, smatra Vukojevićeva, kontinuirani rad je jako važan, čime se one vode i u solo karijeri, ali i u zajedničkom radu.

– Inspiracija je uslovljena konstantnim radom. Takođe vjerujem da je inicijator i pokretač dobre saradnje u ansamblu voljni momenat. U kvartetu se već zvanično treću godinu međusobno podržavamo, savjetujemo i u mnogim segmentima jedna drugoj pomažemo. Kako smo konstantno u individualnim izvođačkim procesima, trudimo se da što više razmjenjujemo iskustva iz njih i uz obostranu podršku jedna drugu podstičemo na razmišljanje, rad i proces, kazala je Vukojevićeva.

Rast stvaralačkog potencijala

– Smatram da je bitno da se kolege podržavaju i sarađuju, jer u tom slučaju stvaralački potencijal raste. Takav vid uvažavanja i komunikacije je veoma važan. Razmjena znanja i saznanja na vizuelnom, verbalnom ili na bilo kom drugom nivou je ključna za razvoj individualca i umjetnika uopšte. Kreativni dio populacije treba da stvara i da se razvija, pokreće talenat, ideje i entuzijazam, što doprinosi razvoju i bogaćenju cjelokupne umjetničke baštine, naglasila je Nataša Vukojević.

(glassrpske.com)