Magazin 20.05.2016.

Domaći specijaliteti za koje zna cijeli svijet

ČITANJE: 3 minute

1.Sarma

Definitivno, sarma je najpopularnije i najomiljenije srpsko jelo. Mnogi stranci koji prvi put posjete naše prostore prvu hranu koju probaju je upravo sarma. I zavole je za cijeli život. Zbog velike popularnosti za sarmu postoji preko 10 recepata, a svaka domaćica ima svoju “malu tajnu” kako da njena sarma bude baš najbolja!

sarma

2. Ćevapi

Ćevapi ili kako ih iz milošte zovemo, ćevapčići, sa pravom mogu da ponesu titulu kraljeva roštilja. Svaka proslava, odlazak u restoran, izleti, roštiljanje u prirodi i druženje nezamislivi su bez ovog specijaliteta. Sa malo luka, rolovani ili punjeni, uz čašu dobrog piva, ćevapčići postaju omiljena hrana svakome ko ih samo jednom proba.

ćevapi

3. Karađorđeva šnicla

Karađorđevu šniclu je osmislio poznati srpski kuvar, Milan Stojanović, u želji da impresionira specijalne gošće u svom restoranu. I u tome je i uspio. Karađorđeva šnicla postala je pravi srpski brend, kome ne mogu da odole svi pravi gurmani.

karađorđeva

4. Ajvar

Ajvar, namazan na parče hljeba, može biti prava poslastica za doručak ili večeru, ali isto je tako nezaobilazan i kao dodatak roštilju, kupusu i mnogim drugim glavnim jelima. Pravi se od pečene paprike obrađene na poseban način, a ukus domaćeg ajvara ne može se porediti ni sa čim.

ajvar

5. Komplet lepinja

Ovaj spevijalitet karakterističan je za zapadni deo Srbije, posebno Novu Varoš, Zlatibor i Užice. Ko je jednom imao prilike da proba komplet lepinju ili kako se ranije zvala- lepinju sa sve- mogao je da oseti kako ovo jelo budi sva čula. Neobična kombinacije ukusa ovog jela osvaja svakoga.

komplet lepinja

6. Vanilice

Prošle godine su proglašene za najbolji sitni kolač na svijetu. Nema osobe kod koje vanilice ne bude asocijacije na djetinjstvo i bakine metalne kutije sa ovim izuzetnim slatkišem.

vaniliiice vanilice

7. Prebranac

Jedno od omiljenih srpskih jela je prebranac ili drugačije “gravče na tavče”. Ovo jako jednostavno jelo ima bogat ukus i nezaobilazno je na svim slavskim trpezama u vrijeme posta. Zbog neobičnog načina pripreme intrigira mnoge strance da ga probaju.

prebranac

8. Gibanica

Gibanica je jedinstveno jelo karakteristično za Srbiju. Iako se u regionu mogu naći slične pite sa sirom, nijedna nije baš kao gibanica. Svako ko je proba za nju ima samo jedan opis- prste da poližeš!

gibanica

9. Kajmak

Kajmak zapravo i nije jelo, ali je se koristi na najrazličitije moguće načine kao dodatak jelu. Sa krompirom, roštiljem ili palentom, kajmak osvaja srca svakoga ko ga okusi.

kajmak

10. Slatko

Ovo je već tradicionalno posluženje, karakteristično za srpsko gostoprimstvo. U mnogim domaćinstvima je nezamislivo da, kada gost dođe u kuću, domaćica nema slatko i vodu da iznese ispred njega. Zbog izeztno prijatnog i okrepljujućeg ukusa nije rijetkost da neko pojede i po cijelu ili pola činije ove poslastice, kada je prvi put proba. Slatko se pravi od voća, a domaćice se prosto utrkuju u originalnosti i umješnosti pravljenja ovog posluženja.

slatko

(Opanak.rs)