Magazin 10.03.2017.

Dr Ana Aničić: Znate li šta je jedan od najvećih uzroka sljepila u svijetu?

ČITANJE: 2 minute

Bolest koja, ako se ne liječi, može dovesti i do trajnog gubitka vida, jedna je od onih koje zaslužuju našu pažnju gotovo svakodnevno, a ne samo u sedmici glaukoma koja je pred nama i koja će biti obilježena od 12. do 18.3..

Glaukom je progresivna bolest očnog živca koja dolazi bez simptoma i upravo zato je zovu “tihim kradljivcem” ili “tihim ubicom” vida. Ova bolest koja je drugi usrok sljepila u svijetu bez vida je ostavila do sada više od šest miliona ljudi.

Jednostavnije rečeno, radi se o povećanju očnog pritiska iznad maksimalne normalne vrijednosti od 21 mmHg. Ovakav porast očnog pritiska može nastati na dva načina, najčešće smanjenim oticanjem očne vodice u oku, a rjeđe obrnutim procesom, odnosno povećanim stvaranjem ove tečnosti u oku.

Kako ga otkriti?

“Iako je medicina značajno napredovala, mi još uvijek ne možemo utvrditi zašto se glaukom kod nekih osoba javlja, a kod nekih ne. Za sada znamo da može biti nasljedan, ali i da česte upale oka ili korištenje pojedinih vrsta lijekova mogu biti okidač za glaukom,” istakla je doktorica Ana Aničić, zaposlena u klinici Svjetlost Banjaluka.

Ova bolest, koju doktori često karakterišu kao skup različitih simptoma , najčešće se javlja kod osoba starijih od 50 godina i izuzetno je rijedak kod mlađih osoba, a kod novorođenčadi je izuzetno rijetka.

U procesu postavljanja dijagnoze danas ne koriste se samo vrijednosti intraokularnog (očnog) pritiska i nalaza vidnog polja, nego i vrijednosti debljine nervnih vlakana očnog živca (RNFL-OCT), kao i vrijednosti pahimetrije (debljine rožnjače oka).

Kako se glaukom liječi?

“Najvažnije je spriječiti oštećenje očnog živca, zato je rano otkrivanje od velike
važnosti. Za početak koristimo kapi koje smanjuju količinu očne vodice ili povećavaju njeno oticanje iz oka, a ukoliko to i nakon dužeg korištenja ne daje rezultate, odlučujemo se na operativni zahvat,” istakla je doktorica, dodajući “Nekada su operacije glaukoma bile pravo čudo, skoro da ih niko nije izvodio, jer su bile vrlo invazivne, a samim tim i rizične. Vremena su se značajno promijenila. Naravno, na bolje.”

U klinici Svjetlost Banja Luka možete već danas rezervisati svoj pregled i konsultacije, a nakon toga i operativni zahvat, jer se upravo ovdje izvode minimalno invazivne operacije glaukoma. Ove vrste operacija po najnovijoj metodi koju primjenjuje klinika Svjetlost, Ex-Press glaukomski šant, u 95% slučajeva dovodi do trajne kontrole intraokularnog pritiska.

Sam operativni zahvat je jednostavan, a pacijent kliniku napušta odmah nakon operacije. Pozitivni efekti se vide već nakon 2-3 dana.

Da li ste spremni da se riješite svog tihog ubice vida? Mi vas čekamo.

Klinika Svjetlost