Magazin 28.09.2022.

Dunavom ponovo plovi ratni brod rimskih legija

ČITANJE: 2 minute

Rimski Limes povezuje Podunavlje u zajedničko kulturno dobro, koje je u proceduri za UNESCO-ovu zaštitu. Kako bi ljudi doživjeli svoje rimsko nasljeđe, univerziteti iz osam zemalja sagradili su riječni brod “Luzorija”, koji plovi od Njemačke do Crnog mora po identičnim principima kao u doba Rimskog carstva.

Ispod Lederate, nekadašnjeg rimskog vojnog logora kod današnjeg Rama, ponovo se usidrila jedna “Luzorija”. Identična replika riječnog ratnog broda iz 4. vijeka koji je činio dominantnu flotu u borbi protiv varvara na drugoj obali Dunava, piše RTS.

“Imate horde varvara sa čamcima koji su u stvari izdubljena debla. Ovaj brod je prvenstveno imao funkciju da zaustavi takve napade. Kada je posada na njemu, on utone ispod vode i probuši neprijateljski brod da uđe voda”, objašnjava arheolog Nemanja Mrđić sa Arheološkog instituta.

Brod je građen na identičan način kao u rimskom carstvu. Od sječenja hrastovog drveta u šumi koje su izvukli uz pomoć konja do replika antičkih alata koji su korišćeni u brodogradilištu. A umjesto 24 legionara pod punom ratnom opremom od Njemačke do Crnog mora veslaju arheolozi, naučnici i entuzijasti.

“Imate hiljade nalazišta gde kao arheolog možete da radite da iskopavate, ali imate možda dva, tri broda koji su istorijske replike. Tako da je doživljaj jedinstven i neponovljiv. Budući da imate toliko članova posade nije teško ovaj brod koji ima četiri, pet tona pomeriti s mesta i čak ga ubrzati”, napominje Stefan Milošević, arheolog i veslač na “Luzoriji”.

“Plovili smo više od 200 kilometara od Novog Sada do Rama. Bilo je zaista predivno, iako smo imali i oluju sa grmljavinom i obilne kiše. Ali morali smo da jedemo mnogo mesa kako bismo bili dovoljno snažni za veslanje”, otkriva Kristof Grapnar, kapetan broda.

Pravi rimski brod na ljudski pogon ovaploćen u 21. vijeku dio je projekta Univerziteta iz osam podunavskih zemalja.

“Da bismo zaštitili zajedničko arheološko i istorijsko nasljeđe, morali smo da ga približimo ljudima, da privučemo njihovu pažnju i učinimo ga vidljivim. Zato smo odlučil da Dunav i brod stavimo u centar projekta”, naglašava Ana Kajze sa Univerziteta za kontinuirano obrazovenje u Kremcu.

Nova “Luzorija” na pramcu nosi rodu kao simbol germanskih rimskih jedinica jer je napravljena u Njemačkoj.