Magazin 13.03.2017.

Dvije nagrade za Banjalučko studentsko pozorište u Kragujevcu

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je predstava Banjalučkog studentskog pozorišta “Prljavi veš” proteklog vikenda osvojila dvije nagrade stručnog žirija na festivalu “Zlatna kulisa” u Kragujevcu, režiser ovog komada Aleksandar Pejaković otkriva da tu nije kraj gostovanjima, ali vjerovatno ni nagradama za ovu predstavu.

Naime, ovom komadu su u Kragujevcu pripala priznanja za najbolju ulogu Slobodanu Bobaru i treća nagrada za predstavu u cjelini.

“Ta predstava je u BiH osvojila sve što se moglo osvojiti, tako da je pravo osvježenje što smo sada počeli da osvajamo i nagrade u Srbiji. Prvo je bilo zadovoljstvo osvajati nagrade u Novom Sadu, gdje smo bili, osim Laktaša, predstavnici iz RS. Sada smo u Kragujevcu bili jedini predstavnik RS i prije svega je čast što su oni prepoznali kvalitet, zbog čega je žiri vrednovao naš ansambl i Slobodana Bobara”, rekao je Pejaković.

Dodao je da stalno imaju pozive za “Prljavi veš”, kao i da se trude da bar jednom mjesečno odu negdje. U narednom periodu već ih očekuju kandidovanja na festivale u Laktašima, Mrkonjić Gradu, Kolašinu, Novom Gradu, a imaju i poziv za festival u Hrvatskoj, koji treba da otvore.

Glumačku ekipu ovog komada čine Zoran Jelić, Minja Glišić, Aleksandar Ćurlić, Miljana Orašanin, Slobodan Bobar i Aleksandar Ševo, koji sa puno energije iznose predstavu kontinuirane dinamike i neobičnih obrta.

Ovaj tekst je u stvari razotkrio svijet glumaca i mladog reditelja, koji nisu imuni na sve ono što se raskrinkava u samoj predstavi.

Komad “Prljavi veš” je slika ljudi u teatru u kojoj se prikazuju sve njihove slabosti i vrline, padovi, uspjesi, lutanja i nedoumice, snovi i razočarenja.

Pejaković je naglasio da su u ovoj pozorišnoj sezoni stavili fokus na proslavu 40 godina Banjalučkog studentskog pozorišta, a da je kruna bila svečana akademija održana 16. februara u Banskom dvoru, poslije koje im je počela stizati velika podrška sa svih strana.

“Najbolja potvrda toga je saradnja s Emirom Kusturicom koji će sa svojim ‘The No Smoking Orchestrom’ otvoriti naš pozorišni festival u julu ‘Kestenburg'”, rekao je Pejaković.

U obrazloženju selektora festivala “Zlatna kulisa” stajalo je: “Predstave koje su izabrane za zvanični program festivala ‘Zlatna kulisa’ potvrđuju princip kojim je selekcija i izvršena: princip da je pozorište neodvojivo od stvarnosti i da se pozorišnom predstavom može osvetliti ljudska sudbina (komična ili tragična) i duh jednog vremena”.

(Nezavisne)