Magazin 11.05.2017.

Emotivan i energičan nastup “Barselona Džipsi Balkan Orkestra” u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Emotivan i energičan nastup “Barselona Džipsi Balkan Orkestra” (Barselona Gipsy balKan Orchestra) iz istoimenog grada sinoć je oduševio banjalučku publiku koja je napunila salu pozorišta “Jazavac”.

Magična simbioza zvuka i pokreta, koja vlada između sedmoro izvrsnih umjetnika i njihovih instrumenta, kao specifičnih muzičkih jedinki, te cjelokupnog orkestra, vokala i scene koji njeguje fuziju nama bliskog etno melosa i džeza, nikoga u publici nije ostavila ravnodušnim. Izmamila je pokrete i emocije, gromoglasan aplauz i ovacije.

Izvanredna obrada narodnih pjesama sa područja bivše Jugoslavije, kao što je makedonska “Makedonsko devojče”, sevdalinke iz Bosne “Put putuje Latif Aga”,  ali i izuzetnih interpretacija kola i pjesama sa područja Srbije, Grčke, Albanije, Bugarske, kao i Katalonije sa primjesama tradicionalne Ashkenazi jevrejske muzike, džeza i romske muzike, nosila je publiku u svom ritmu.

–  Osjećam odličnu energiju ovdje večeras. Bravo Banjaluka! – izjavila je pevačica Sandra Sangiao, harizmarični katalonski vokal, koja svojom snažnom ekspresijom ostvaruje nevjerovatnu prisnost sa publikom.

“Barselona Džipsi Balkan Orkestar” su u ovom katalonskom gradu 2012. godine osnovali italijanski harmonikaš Matija Skiroza (Mattia Schirosa) i srpsko-indijski klarinetista Robindro Nikolić. Danas uz Sandru i Matiju, muzičku ekipu čine Francuz Žilijen Šanal (Julien Chanal, gitara), Grk Stelios Tojas (Stelios Togias, udaraljke), Srbin Ivan Kovačević (bas), Španac Hoakin Sančes (Joaquín Sánchez, duvački instrumenti) i Ukrajinac Oleksandr Sora (violina).

Ivan Kovačević iz Srbije, zadužen za bas, istakao je da je da stvaralaštvo BGKO ima misiju da povezuje narode Istočne Evrope te da tu snažnu emociju prenese i na Zapad.

–  Naš novi album nosi ime “Od Ebra do Dunava”. To su dvije reke koje se nikada neće povezati, ali mi, njegujući muzički izraz prostora između te dvije reke nastojimo da povežemo ljude. Bilo je divno biti dio te priče večeras, ovdje sa vama – rekao je Kovačević.

Koncert je organizovan povodom “Plakete Grada Banjaluka” Gradskom pozorištu Jazavac.

Sljedeća destinacija ove nevjerovatne ekipe je Sarajevo, zatim Beograd 12. maja.

(EuroBlic)