Magazin 23.02.2016.

Evo zašto ne biste mogli preživjeti apokalipsu

ČITANJE: 2 minute
apocalopsa
Postoji nekoliko vještina kojima biste trebali baratati kako biste preživjeli apokalipsu, no rijetki su oni koji ih znaju.

Ono što obuhvaća STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) moglo bi vam pomoći da preživite bilo kakvu apokalipsu u budućnosti.

Ali istraživanje u Londonu pokazalo je da manje od polovice ispitanika zna kako samostalno napraviti hemijske supstance poput goriva, te kako popraviti motor ili pokvareni alat, što su ključne vještine u slučaju katastrofe.

Dr. Lewis Dartnell, naučnik koji učestvuje na STEM festivalu (u sklopu kojeg je provedeno istraživanje), otkrio je da iako ne bismo trebali brinuti zbog potencijalne apokalipse, nije loše otkriti kako bismo se snašli kao pojedinci, ali i kao društvo.

– Ljudski instinkt za preživljavanje je jak, ali bez bolje usredotočenosti ili STEM umijeća, teško da bismo se u ikakvoj skorijoj budućnosti vratili društvu kakvo danas poznajemo-kaže ovaj naučnik.

Prema Big Bang sajmu, najvažnija umijeća u post apokaliptičnom svijetu bi bila:

1. Izrada i popravak alata

2. Očuvanje hrane

3. Izrada hemijskih supstanci

4. Izrada stvari od drva

5. Osnovno znanje prve pomoći

6. Poljoprivredno znanje tj. kako saditi i uzgajati životinje

7. Izrada odjeće

8. Kako popravljati motore i mašine

Većina ljudi je izjavila da bi im prioritet bilo obezbjediti hranu u slučaju katastrofe, 19 posto bi se sjetilo uzeti šibice, a samo 11 posto bi ponijelo i flašu s vodom.

Najvažnija stvar koju trebamo zapamtiti, tvrdi Dartnell, je da u ovakvim situacijama sa sobom imamo nešto s čime možemo zapaliti vatru, bocu s vodom, mali nož, uže i hranu.

Ono što nećete moći napraviti su: struja, sapun, ugljen, staklo i tokarski stroj za izradu predmeta.

Prvo mjesto na koje biste trebali otići je supermarket, bolnica ili veterinarska stanica (jer ondje ima lijekova), zatim plaža (na kojoj možete naći staklo i materijale potrebne za izradu sapuna ili goriva) te lokalni golf teren, jer baterije koje ćete ondje naći možete koristiti kao električne generatore.

(Independent)