Magazin 21.05.2016.

Evo zašto vikendima ‘”uvijek” pada kiša

ČITANJE: 2 minute

Posljedice toga su brojne, a jedna od najizraženih je ta da potvrđuje istinitost onoga što se do sada često smatralo mitom, da ukoliko imamo izrazito rascvjetali april, da potom slijedi kišoviti maj. Ali, to nije sve.

Odavno je utvrđeno da je stvaranje kišnih kapi znantno ubrzava veća količina mikroskopskih čestica oko kojih se kapi mogu kondenzovati i rasti.

Za zrnca polena smatralo se da su prevelika i preteška da bi mogla odigrati takvu ulogu.

Prije nekog vremena je, međutim, stručnjakinja za atmosferu Allison Steiner sa Univerziteta u Michiganu na svom balkonu, koji je tog dana bio izrazito zaprašen s polenom, stala razmišljati postoji li možda način kojim bi i pelud mogao biti dovoljno sitan za kondenzaciju kišnih kapi. Stala je istraživati i utvrdila da se čestice polena, nakon što se navlaže, u nekoliko sekundi raspadaju na tako sitne čestice da i one oko sebe počinju stvarati kišne kapi.

Svoje pretpostavke iskušala je na polenu mnoštva sjevernoameričkih vrsta stabala i potvrdila svoje sumnje.

“Polen se pokazuje kao još jedan biološki način na koji se stvaraju oblaci, što može utjecati i na klimu”, napisala je u rezultatima istraživanja. Drugim riječima, biljke i na ovaj način mogu uticati na Zemljinu klimu.

Prije 18 godina časopis Nature objavio je rezultate jedne slične studije koja je potvrdila jednu drugu pojavu, koju se do tada smatralo mitom, kao činjenicu.

Ispalo je da je vječno nezadovoljstvo modernog čovjeka sumnjivo kišnim vikendom itekako utemeljeno. Ispostavilo se da tokom sedmice veliki gradovi ispuštaju toliku količini prašine, ispušnih gasova i kojekakvih drugih čestica, sad se pokazuje i polen iz parkova, da to kulminira baš početkom vikenda.

Istraživački tim tada je čak povezao sve veće zagađenje na istočnoj obali SAD-a sa sve slabijim uraganima, ukoliko su uragani ta područja pogađali u dane vikenda.

Vikend kiše su, naime, prije nego što bi uragani udarali, smanjivale potencijalnu količinu padavina prije nego što bi uragani udarali, a to se na kraju primijetilo i u statističkim podacima od 1945. do 1996.

(Express.hr)