Magazin 11.04.2016.

Evo zašto žene namjerno podstiču ljubomoru

ČITANJE: 1 minuta
Ljubomora

Između 31 i 40 odsto žena smišljeno izaziva partnerovu ljubomoru, pokazala je studija rađena na univerzitetu u Teksasu.

Na taj način one zapravo žele da provjere kako će dečko ili muž reagovati na to što su stalno zauzete i tražene, i da tako porastu u njihovim očima. Čestim neodgovaranjem na partnerov poziv, spominjanjem bivših ljubavi ili flertovanjem sa drugim muškarcima žele da on posumnja na prevaru.

“Lako je pritisnuti muški prekidač za ljubomoru, jer oni nisu ni svjesni manipulacije”, kaže psiholog Dejvid Bas, autor knjige “Opasna strast” u kojoj se bavio ovom temom.

Pripadnici oba pola se služe taktikom stvaranja utiska da za njima vlada velika “potražnja”. Ako uspiju u tome, partner će ih doživjeti privlačnijim i više će ih cijeniti.

On tvrdi da muškarac uglavnom osjeća ljubomoru u vezi sa seksualnom prevarom, dok je žena ljubomornija u emocionalnom smislu. Te razlike su biološki određene. U svakom slučaju, dobro je da je to osjećanje prisutno.

“Ljubomora je nužna emocija koja služi kao sredstvo odvraćanja od preljube kojoj podliježu i muškarci i žene. Ljudi se zato služe njome da bi upozorili partnera da ne zastrani”, smatra psiholog.

(b92)