Magazin 20.09.2016.

“Evropska Noć istraživača 2016”: Institucije kulture otvaraju vrata

ČITANJE: 2 minute

Petu godinu za redom u Banjaluci se obilježava već prepoznatljiva najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska Noć istraživača 2016”. Ove godine manifestacija će biti realizovana pod sloganom “Otkrijte nepoznato”, u petak, 30. septembra, sa početkom u 17.00 časova na nekoliko različitih lokacija.

O važnosti ove manifestacije mnogo govori i činjenica da su vrata ovogodišnjoj Noći istraživača otvorile su sve važne banjalučke kulturne institucije. Tako će posjetioci ovogodišnje manifestacije u Banjaluci u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske imati priliku posjetiti vođenje kroz postavku Izložbe Muzeja Nikole Tesle iz Beograda “160 godina od rođenja Nikole Tesle”;

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske pripremio je vođenje kroz izložbu “Fragmenti vremena” – istraživački pristup savremenoj fotografiji”, te će u njihovim prostorijama biti postavka popularnog Mobilnog planetarijuma koji će nam predstaviti gosti iz Astronomskog društva Ruđer Bošković iz Beograda;

Muzej Republike Srpske će nas dočekati sa izložbom “Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika”, Dječije pozorište Republike Srpske će nas dočekati jedinstvenom izložbom “Muzeja lutaka”, a Narodno pozorište RS će obezijediti ulaznice za najuspješnije učesnike potrage za blagom u okviru manifestacije.

Ljubitelji nauke, umjetnosti i otkrivanja nepoznatog će uživati u Banjaluci tokom petka, 30. septembra, jer će se širi centar grada pretvoriti u pravu riznicu znanja i nauke.

Svečana ceremonija i centralni dio manifestacije će biti održan u banjalučkom Domu omladine, a ne propustite posjetiti ni Univerzitet za poslovne studije gdje vas očekuju prave naučne poslastice, te banjalučku Tehničku školu čiji profesori i učenici će vas oduševiti svojim znanjem i veoma korisnim i aktuelnim radionicima i simulacijama koje su za vas pripremili.

Noć istraživača može biti razlog za nešto drugačiji izlazak u petak veče, a dobrodošli su svi – i veliki i mali posjetioci!

(Banjalucanke)