Magazin 19.05.2016.

Evrosong donio odluku o Džamali

ČITANJE: 1 minuta

Evropska radiodifuzna unija (EBU) objavila je svoje viđenje kontroverznog događaja na stranicama Evrosonga koje prenosimo u cjelosti.

“Pravilo Evrosonga koje glasi da prijavljene pjesme ne smiju da budu komercijalno objavljene prije 1. oktobra služi tome da na takmičenju učestvuju nove pjesme svake godine i da sve imaju jednake uslove. Svrha tog pravila je da se spriječi distribucija kompozicije čime bi dobila nepoštenu prednost prije samog takmičenja. U prošlosti su neke pjesme bile javno dostupne prije tog datuma, ali nisu bile dostupne široj publici pa im je tako i dopušteno učešće na Evrosongu. Slučaj Džamale i ‘1944’ privukao je pažnju EBU-a zbog snimka nastupa iz 18. maja 2015. Snimak malog koncerta je pregledan samo nekoliko stotina puta do trenutka kad je otkriven prije nekoliko dana. EBU je zato, vodeći se ranijim iskustvima, odlučio da objavljeni video nije dao Džamali nepoštenu prednost u odnosu na ostale i da je pjesma prema pravilima mogla da se takmiči.”

Podsjetimo, nedavno je otkriven snimak na kom Džamala izvodi pjesmu na komemoraciji etničkog čišćenja Tatara mnogo prije nego što je to prema pravilima Evrosonga smela. No, EBU je u njenom slučaju odlučio da fleksibilno tumači pravila tako da od oduzimanja pobjede neće biti ništa.

(jutarnji.hr)