Magazin 21.10.2016.

Festival animiranog filma “Banjaluka 2016” od 23. do 26. oktobra

ČITANJE: 1 minuta

Deveto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma „Banja Luka 2016“ ove godine biće održano od 23. do 26. oktobra.

Organizator Festivala – Asocijacija za vizuelne umjetnosti “Feniks art” – najavio je svečano otvaranje za nedjelju, 23. oktobar, u 20 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

U okviru programa festivala, koji će ove godine trajati nešto kraće, biće prikazano pet blokova takmičarskog programa, kao i dva bloka filmova panorame. Članovi žirija koji će odlučiti pobjednika ove godine su Darko Kreč iz Hrvatske, Zijad Mehić iz BiH i Marija Milanović Lazarevski iz Srbije.

Inače, na konkurs Međunarodnog festivala animiranog filma prijavilo se 478 filmova, iz 39 država. Komisija je izabrala 44 ostvarenja za glavni i 10 za dječiji takmičarski program.

Grad je i ove godine podržao održavanje Međunarodnog festivala animiranog filma, koji je uvršten u Godišnji kalendar kulturnih manifestacija Grada Banja Luka za 2016. godinu. Festival je posvećen umjetnosti animacije i ima za cilj podsticanje mladih ljudi na kreativno i umjetničko stvaralaštvo putem radionica, predavanja i prikazivanja domaćih i inostranih animiranih filmova. Festival se održava od 2008. godine.

Ovogodišnji program Festivala možete pogledati ovdje.