Magazin 25.07.2016.

Filip Blagojević: Na dajaku savladava i brzake Vrbasa

ČITANJE: 2 minute

Za pobjedu u trci dajaka najvažnije su dobra tehnika, dobra pozicija i fizička priprema, kaže Filip Blagojević (15), ponovni pobjednik juniorske vožnje dajak-čamca u finalu manifestacije “Ljeto na Vrbasu”.

“Nisam očekivao da ću ponovo pobijediti, ali sam nakon prošlogodišnje pobjede redovno trenirao tokom čitave godine, čak i kad je vodostaj Vrbasa bio visok i kad sam se morao provlačiti kroz grane vrbe”, kaže nam uporni Filip.

Dodaje da je mnogo sugrađana koji cijeli život provedu uz rijeku Vrbas, a nikad nisu željeli da nauče voziti dajak-čamac, ali on nije želio biti jedan od njih.

“Tako sam iz čiste radoznalosti odlučio da naučim zahtjevne tehnike vožnje dajaka”, dodaje Filip.

Iako se vožnjom dajaka počeo baviti prije dvije godine, svoju prvu pobjedu zabilježio je prošle godine, samo 15 dana nakon što se upisao u Dajak klub Banjaluka. Kako ističe, prvih dana bilo je teško naučiti osnovne tehnike vožnje, pa je često padao sa čamca i Vrbas ga je nosio.

“Čitav život sam na Vrbasu. Prije nego što sam krenuo da vozim dajak, često sam se sa prijateljima niz Vrbas spuštao na gumi. Vožnja dajaka uključuje trikove i dosta sitnica koje je potrebno primjenjivati na brzacima jer se običnom tehnikom ne može voziti”, kaže Blagojević.

Govoreći o ovoj rijeci, Blagojević ističe da ona nije opasna kada je plitka ni za čamac ni za učesnika, ali postoji nekoliko brzaka zbog kojih se čamac zna okrenuti, a vozač čak i malo povrijediti. Ovaj dvostruki pobjednik u juniorskoj kategoriji kaže i to da ga roditelji podržavaju u tome što radi. Sve pohvale ima i za jedinu takmičarku – Tajmu Kršlak.

“Tajma je jedna od rijetkih djevojaka koje imaju hrabrosti da stanu na dajak. Dokazala je da joj nije problem takmičiti se s muškarcima. Želim joj sreću”, kaže Filip.

Blagojević će na jesen krenuti u prvi razred Tehničke škole, a slobodno vrijeme će i dalje provoditi uz Vrbas, gdje će nastaviti sa treniranjem vožnje dajaka, ali i kanu-čamca, kojeg je zapostavio u posljednje vrijeme.

Zamolo: Filip je možda moj nasljednik

Andrej Zamolo i ove godine je u kategoriji seniora odnio titulu šampiona, i to 19. put. On je i trener u Dajak klubu Banjaluka i ponosan je što vlada veliko interesovanje mladih da nauče vožnju dajak-čamca. Za Filipa Blagojevića ima samo riječi hvale.

“Filip je momak koji ima sve dobre predispozicije da postane jedan od najboljih dajakaša u gradu, pa čak i moj nasljednik. Počeo je rano da trenira, što je bitno za ovaj sport, a s vremenom će dobiti i snagu. Trenutno u klubu imamo mnogo zainteresovanih koji žele da nauče tehnike vožnje dajaka”, kaže Zamolo.

(Nezavisne)