Magazin 08.03.2016.

“Folksvagen” proširio istragu

ČITANJE: 1 minuta
Tužilaštvo u njemačkom gradu Braunšvajgu proširilo je istragu o manipulisanju dizelskim emisijama “Folksvagenovih” automobila na 17 radnika sa prethodnih šest, saopštio je danas tužilac Klaus Cihe.

– Ovo je dio istrage o dizelskim emisijama. Povećan je broj osumnjičenih, iako niko nije iz upravnog odbora- rekao je Cihe.

List “Braunšvajge cajtung” prvi je izvjestio da je broj osumnjičenih povećan na 17.

Drugi po veličini akcionar “Folksvagena” očekuje još “neprijatnih vijesti” u vezi sa varanjem na testovima emisija štetnih gasova.

Ova prevara otkrivena je u SAD, a kompanija je poslije toga priznala da je ugradila sporni softver za varanje na testovima u milione automobila prodatih širom svijeta.

– Ove godine ćemo se vjerovatno povremeno suočavati sa neprijatnim vijestima u vezi sa `dizelgejtom`. Šteta neće biti mala, ali `Folksvagen` ima snažnu ekonomsku supstancu- rekao je premijer Donje Saksonije Štefan Vejl u obraćanju radnicima “Folksvagena” u glavnoj fabrici u Volfsburgu.

Pokrajina Donja Saksonija, koja je vlasnik 20 odsto akcija “Folksvagena”, “nema razloga” da mijenja privrženost ovom proizvođaču automobila.

(Agencije)