Magazin 22.07.2016.

(FOTO) Banjalučanka šije odjeću za pse

ČITANJE: 3 minute

Ovaj trend koji se ranije mogao vidjeti samo u inostranstvu, posljednjih godinu dana zahvatio je i naše prostore, pa se tako na ulici mogu vidjeti psi u jaknicama, kabanicama, trenerkama dizajniranim i šivenim posebno za njih.

Banjalučanka Milica Savić, koja kreira i šije odeću za kućne ljubimce, kaže da se tim poslom počela baviti prije tri godine, kada je postala vlasnica mopsa.

– Na početku, to mi je bio hobi – šila sam odjevne predmete za pse mojih prijatelja i poznanika. Kasnije, počela sam da dobijam sve više narudžbi i cijela priča je poprimila ozbiljnije razmjere – priča Milica za EuroBlic.

milica savic

Po njenim riječima, posao koji sa zadovoljstvom radi zahtjeva mnogo kreativnosti, pa tako proces od ideje do gotovog proizvoda traje i po sedam dana.

Cijene kolekcijske odjeće, poput jaknica i kabanica, zavise od zahtjevnosti dizajna i veličine psa, a najčešće je to od 20 KM. Određeni komadi zahtevaju isključivo ručni rad, odnosno ručno šivanje iglom i koncem.

Milica ističe da ima sve više kupaca, te da se zbog toga trudi da svaki komad odjeće bude jedinstven i drugačiji.

odjeca za pse2

– Najviše ljudi žele odjeću koja će njihove ljubimce zaštititi od vremenskih neprilika – kiše, snijega i vetra. Međutim, u posljednje vrijeme, mnogo je vlasnika koji insistiraju na odjevnim komadima za pse, a koji će se uklapati u njihov stil oblačenja – pojašnjava Savićeva i dodaje da brojni kupci svake sezone svoje mezimce časte novom, jedinstvenom odjećom.

Početkom jeseni svakodnevno ima narudžbe, dok je njihov broj ljeti nešto manji.

– Trudim se da uzimam dve do tri narudžbe sedmično, jer je to maksimum koji mogu stići, s obzirom na to da sve radim sama – priča Milica.

odjeca za pse3

Odjeću sa potpisom „MS“, pored ljubimaca iz RS, a najviše iz Banjaluke, ponosno šetaju i psi u gradovima regiona. Među brojnim vlasnicima koji svoje ljubimce oblače po posljednjoj modi je i Banjalučanka Stankica Stojanović.

Garderober njenog francuskog buldoga pun je jaknica, marama i majica.

– Pored toga što je simpatična i moderna, odjeća za pse je praktična i štiti ljubimce. Drago mi je što se sada i na našem tržištu mogu kupiti kvalitetni komadi, što ranije nije bio slučaj – ističe ona.

Sve više pet šopova u RS, takođe, u ponudi ima konfekciju koja je namijenjena životinjama.

Zarada

Milica Savić ističe da svaki posao u koji se uloži dovoljno truda i kom se pristupi profesionalno može da donese zaradu.

– U tome mi mnogo pomažu društvene mreže, koje su odličan način promocije, posebno rada mladih kreativaca. Ukoliko sve bude išlo po planu, nadam se da će brend biti proširen i obogaćen novim stvarima – poručuje Savićeva.

Kravate za pse

Koliko su odjevni predmeti za kućne ljubimce popularni pokazuju i intrernet oglasi.

Jakne, majice, prsluci, kabanice, trenerke, džemperi, kravate i mašnice samo su dio bogate ponude, a vlasnici koji žele da im pas bude obučen po posljednjoj modi za svaki od ovih artikala treba da izdvoje od pet do 60 maraka.

(blic.rs)