Magazin 15.10.2016.

(FOTO) Banjalučki vrtić ”Zvjezdica” pokreće svoj hor

ČITANJE: 4 minute

Banjalučki vrtić ”Zvjezdica”, koji postoji već pet godina, pokreće svoj hor na kojem će mališani do šest godina imati priliku da nauče dječju, umjetničku i tradicionalnu muziku.

”Na taj način moći će se upoznati i sa našom kulturom i tradicijom”, rekla je Jelena Stanišić, muzički pedagog vrtića “Zvjezdica”. “Zvjezdica” je formiranje hora počela 1. septembra, i on će imati isti naziv kao i vrtić. “Imamo pet vrtića i u svakom od njih ćemo imati zasebne jedinice hora. Svi znamo da Banjaluka njeguje horsko pjevanje još od davnina i tako smo i mi prepoznali potrebu da se u naše vrtiće uvede ovaj način obrazovanja djece”, istakla je Stanišićeva.

Prema njenim riječima, i u svakodnevnim aktivnostima vaspitači se trude da djeci puštaju adekvatnu muziku, koja će pomoći u razvoju njihovih moždanih ćelija i sinapse, te koja će, samim tim, uticati na njihovo pozitivno raspoloženje. “Naši vaspitači koriste razne zvečke, udaraljke, metalofone i djeci se stvara cjelokupan doživljaj neke pjesme jer muzika bitno utiče na razvoj intelekta, kreativnosti i osjećaja za lijepo. Jedan od načina da se razumije muzika je pjevanje u horu, koje je specifično jer nekoliko desetina glasova treba da zvuči kao jedan”, kazala je Stanišićeva. Istakla je da se u horu njeguje jedinstvo jer ovakvo pjevanje uopšte nije jednostavno. Kaže da se djeca u horu nauče disciplini, samokontroli, da kroz pjevanje razvijaju sluh i uče da budu tolerantni. Naglašava da se to sve stiče kroz horsko pjevanje.

banjalucki-vrtic-zvjezdice2

“Mi i onu djecu koja imaju manjak samopouzdanja učimo da ga povećaju kroz pjevanje, jer su samopouzdanje i socijalizacija najbitniji u horskom pjevanju”, objasnila je Stanišićeva. Ističe da je generalni cilj tog hora da djeca steknu kompletno muzičko obrazovanje, adekvatno za njihov uzrast, te da nemaju potrebu da posjećuju ostale radionice. “U horu ćemo njegovati prije svega dječju, umjetničku i našu tradicionalnu muziku, gdje će imati priliku da se kroz repertoar upoznaju i sa našom tradicijom te da im prvo budu poznate pjesme iz naših krajeva i regiona”, priča Stanišićeva. Dodala je da će ponekad pjevati i učiti pjesme na stranim jezicima. Kad završe s njegovim formiranjem, hor će biti prikazan roditeljima na priredbi koju će organizovati specijalno tim povodom. “Učestvuju mališani do šest godina, a sva naša djeca iz pet vrtića koja su izrazila želju da budu dio hora su već tu”, dodaje Stanišićeva. Ljubav prema muzici, kako kaže, drži ih mirnim na probama, koje se održavaju dva puta sedmično i traju po 30 minuta.

Probe se održavaju u svakom objektu posebno. “Nedavno smo učestvovali na priredbi u zgradi Vlade RS, sve to zahvaljujući Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS, od kojih smo i dobili poziv da pokažemo šta smo naučili”, kaže Stanišićeva. David Čulić, petogodišnji član hora, koji je na priredbama bio i solista, rekao je da mu je jako drago što učestvuje u horu, te da bi, kad poraste, volio da nauči da svira električnu gitaru. “Za priredbu smo se kratko spremali i svi smo imali po jednu recitaciju.

banjalucki-vrtic-zvjezdice3

Moja recitacija se zvala ‘Dobrodošli’ i voljela bih da i kad porastem budem u horu”, kaže Davidova vršnjakinja Tia Bera. Dječak Veljko Urukalo kaže da jako voli da pjeva i da bi volio da, kad poraste, svira bubnjeve. Dodaje da mu je u horu jako fino i da se raduje svakoj probi. Dara Ninić, vaspitačica u penziji i koordinator u vrtiću “Zvjezdica”, kaže da je ovaj hor proces koji uvijek traje i nikad se ne završava. “Sve ovo će biti uspješno samo ako se svi zajedno potrudimo da uspije, a u planu je da uskoro za sve članove hora napravimo uniforme koje će biti pečat po kome će ovaj hor u budućnosti biti poznat”, rekla je Ninićeva. Dodala je da će u formiranju hora svakodnevno imati kontakt sa dječjim horom “Plavi čuperak” iz Kikinde.

(nezavisne.com)