Magazin 25.08.2016.

(FOTO) Galerija plus: Novi prostor za banjalučke umjetnike

ČITANJE: 2 minute

Novi izložbeno – prodajni salon Muzeja savremene umjetnosti RS, pod nazivom „Galerija plus“, koji se nalazi u Srpskoj ulici u centru grada, svečano je otvoren danas.

Salon je otvorio gradonačelnik Slobodan Gavranović, koji je rekao da je ovaj prostor nekada bio komercijalnog tipa, a da mu je sada promijenjena namjena i da je usmjeren u oblast kulture.

– Radili smo skoro tri godine na ovom projektu, odnosno na pripremama i opremanju ovog prostora i evo, banjalučki umjetnici su dobili svoj prostor, a galerijom će upravljati Muzej savremene umjetnosti RS. Sav posao oko pripreme ovog prostora vodio je Kulturni centar Banski dvor. Galerija je opremljena u skladu sa savremenim standardima i sigurno je da predstavlja jedan od najljepših objekata ove vrste u Republici Srpskoj – naglasio je, prilikom otvaranja, gradonačelnik Gavranović.

galerija plus1

Direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković, kazala je da je ovaj prostor od izuzetnog značaja za MSU RS i da je nadomjestio gubitak starog prostora u Ulici kralja Alfonsa.

– Izložbeno-prodajni salon „Galerija plus“ je nastao zahvaljujući inicijativi gradonačelnika Slobodana Gavranovića. Zahvaljujući Banskom dvoru i sporazumu o kulturnoj saradnji pripao je MSU RS, koji će se brinuti o programu galerije. Mi smo odlučili, da povodom otvaranja, priredimo izložbu umjetnika sa kojima smo sarađivali ranije i koji su sa nama bili i u prijašnjem prostoru – istakla je Vujković i pozvala sve banjalučke umjetnike na saradnju kako bi se zajedničkim snagama osmislili novi koncepti, a od toga bi imali koristi umjetnici i publika.

galerija plus3

Pored izlaganja i prodaje umjetničkih djela, „Galerija plus“ će služiti i kao mjesto za promociju djela primijenjene umjetnosti, knjiga i publikacija iz svijeta umjetnosti, jedinstvenih suvenira i promotivnih materijala MSU RS, ali i kao prostor za organizovanje izložbi manjeg formata.